Till Doggsenscenter utanför Simonstorp kommer hundägare för att låta sin hund få en lugnare tillvaro under nyårsnatten och för att hunden ska slippa bli skrämd av ljudet från raketer och smällare.
– Vi ligger bra till. Det är 750 meter till närmsta granne och han smäller inte. Det är kanske tre kilometer till de som skjuter raketer närmast och då hörs bara dova smällar här, säger Janne Doggsen som driver familjeföretaget Doggsencenter.
Pensionatet har platser för 30 hundar och de platserna har varit fullbokade sedan en tid tillbaka.
– Det är alltid fullbokat under jul- och nyårshelgerna. När det är lov och folk brukar åka bort är det högt tryck här. Det är många som åker till Thailand eller Kap Verde och då blir hundarna här i två veckor, säger arbetsledaren Jenny Heyn.
Men några av hundarna stannar bara över en natt, just för att slippa ljudet från fyrverkerierna.
Det är inte ovanligt att hundar är skotträdda. Många hundägare testar till exempel att stoppa fetvadd i öronen på hunden, låter den vara inne i ett mörkt rum med radio på hög volym eller ger den lugnande medel. Men trots det kan hundarna ändå bli skrämda.
– Det finns en risk med att göra en sak av smällarna, hundarna känner att något är på gång och då kan de bli mer rädda, säger Jenny Heyn.
På pensionatet får hundarna vara i sina rum eller boxar under nyårsnatten med en radio på för att stänga ljudet av smällarna ute. De har dessutom tillsyn av personal under hela kvällen.
– Även om ägarna har haft med lugnande medel till hundarna har vi inte behövt använda det här. Vi har inte haft någon hund på tio år som har reagerat, säger Janne Doggsen.
Trots att hundarna på pensionatet får en fristad på landet kommer de inte undan nyårsfirandet helt.
– De brukar få en nyårsbuffé på kvällen, det kan vara fläskfilé, köttbullar och leverpastej, säger Janne Doggsen.
Förutom pensionatet finns flera andra verksamheter på gården. De har ytterligare 30 platser för hundar som beslagtagits av polisen och Länsstyrelsen i både Östergötland och Södermanland. Hundarna tas om hand och rehabiliteras i väntan på utredning och omplacering. Centret har också 12 behandlingsplatser för människor som behöver rehabilitering och arbetsträning, där hundarna används tillsammans med de andra djuren som finns på gården.
– Många av de beslagtagna hundarna som vi får in kan vi använda som stödhundar i behandlingen och i utbildning, säger Janne Doggsen.