Anna och Janne Doggsen har bott i Rödkärr norr om Simonstorp i 15 år. Där driver de verksamhet för både människor och djur och har genom året satsat åtskilliga miljoner på att bygga hundstall och utveckla verksamheten. Förutom hundverksamheten tar de också emot barn och unga med hemmasittarproblematik, psykosociala svårigheter och psykisk ohälsa.
– De är med i de dagliga rutinerna med djuren på gården. Alla samtal sker i aktivitet, vilket gör att de öppnar upp sig som böcker. Vi har väldigt fina resultat och många som gått tillbaka till ett fungerande liv, säger Anna.
I dag är området där vindkraftverken planeras en tyst skog där de brukar rida, promenera eller köra häst och vagn med de som är där för rehabilitering. Den här verksamheten menar Janne och Anna skulle raseras om Holmens vindkraftsplaner blir verklighet.
– Den här verksamheten bygger på tystnaden på landet, säger Janne.
– Många av dem har aldrig upplevt tystnad och skog, det är en del av tillfrisknandet.
Sen Holmen skickade ut samrådshandlingar i september 2020 har Janne och Anna lagt ner åtskilliga timmar på att ta reda på mer om vindkraft och besökt olika vindkraftsparker i landet. Deras resor har inte gjort dem lugnare, tvärtom.
– Vi har mätt ljud och filmat för att se hur det är. Varje gång säger vi att det här inte kommer att funka.
Ansökan för området gäller vindkraftsverk som är 290 meter höga, de högsta som hittills byggts i Sverige är 230 meter.
– Ju högre upp desto mer sprids ljud och ljus.
Anna och Janne har lämnat sina synpunkter till Holmen under samrådet, men när ansökan lämnades in till länsstyrelsen nyligen var det med försämrade förhållanden för familjen.
– De har placerat tre verk inom en radie på en kilometer härifrån, varav ett är placerat inom 750 meters avstånd. Det är en katastrof, säger Anna.
De är besvikna på Holmen som inte informerat om planerna fastän de utrett saken i flera år.
– Hade vi fått veta det här kanske vi hade gjort andra val i livet. Vi hade inte lagt ner miljoner på gården. Det här slår undan benen på oss totalt, säger Anna.
Vindkraftsplanerna i området gör att gården minskar i värde med cirka 30 procent vid en eventuell försäljning.
– Vi skulle inte få tillbaka det vi lånat på gården. Vi sitter i en rävsax. Vi måste få ut så mycket att vi skulle kunna bygga upp en verksamhet någon annanstans, säger Janne.
– Hur vi ska orka leva med det här har vi inte kommit fram till än, det tär.
Det är inte bara effekten av när verken är på plats som oroar dem, det är även påverkan under byggtiden. Vägen som verken ska transporteras på ligger cirka 100 meter från djurstallarna.
– Varje verk genererar mellan 12 000 och 15 000 transporter. Det kommer pågår i flera år, dygnet runt. Dessutom behöver de bygga både stenkross och cementfabrik i området.
Samtidigt är det brist på elenergi i södra Sverige och vi ska gå över till mer fossilfria alternativ, hur ska det lösas?
– Vindkraft är inte renare än andra kraftkällor. Exempelvis begravs vingarna som deponi efter sex till åtta år, säger Janne.
– Det kan inte vara meningen att människor ska mista allt de äger och har. Det känns som om det är politikernas stora roll att de kommer på en lämpligare plats än denna. Vi kämpar för våra liv här, säger Anna.