Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen får inte upplåta mark

Kommunen får inte upplåta kommunal mark till ett seyfomonument. Det är nu fastslaget i domstol.

Glädje - då. Första spadtaget i Folkparken 2015. Men enligt domstol får kommunen inte upplåta mark till seyfomonumentet.

Glädje - då. Första spadtaget i Folkparken 2015. Men enligt domstol får kommunen inte upplåta mark till seyfomonumentet.

Foto: Magnus Andersson

SEYFO2018-01-30 17:00

Seyfo är benämningen på den våldsamma förföljelsen av kristna folkgrupper i Turkiet kring 1915. Turkiet har inte erkänt seyfo som folkmord, vilket gör frågan utrikespolitiskt kontroversiell.

I Norrköping bor det 10 000 assyrier och syrianer. Kommunstyrelsen sa ja till att upplåta mark till ett minnesmonument i Folkparken, och ett första spadtag togs 2015 i närvaro av patriarken, ledaren för den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Men kommunstyrelsens beslut överklagades av en privatperson.

Förvaltningsdomstolen gav kommunen rätt, men kammarrätten var av annan åsikt och upphävde kommunstyrelsens beslut. Kammarrätten menar att kommunen inte får ta ställning i folkmordsfrågan, det får bara staten göra.

Kommunen, som tyckte det var långsökt att tolka beslutet i kommunstyrelsen om att upplåta mark som ett kommunalt ställningstagande om erkännande av ett folkmord, ville få ärendet prövat i högsta instans. Nu har beslutet kommit: Högsta förvaltningsrätten meddelar inte prövningstillstånd.

Kontentan är att kommunen inte får upplåta kommunal mark till minnesmärket.

Betyder det här att det att det inte blir något seyfomonument?

– Nej, det betyder det inte, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

– Vi får respektera det här, men vi kommer att pröva andra sätt. Vi ska bjuda in initiativtagarna till monumentet för att se hur vi kan hitta en annan framkomstväg.

– Det är tydligt att vi inte får upplåta kommunal mark – men det kan ju finnas annan mark, och andra lösningar, säger Lars Stjernkvist.

– Vi var lite mentalt förberedda på det här, så vi har anlitat den bästa expertis som finns på området. Det finns några olika alternativ som vi kan pröva.

Isa Isa, ordförande i S:t Gabriel församling i Mamre, Hageby, säger att han aldrig trodde att det skulle bli så stor sak av önskan att skapa ett minnesmonument att tända ljus vid, för släktingar som föll offer för seyfo.

Alternativet nu är att köpa mark eller att bygga monumentet på mark som den syrisk-ortodoxa kyrkan redan äger, säger han.

Helst vill han se ett monument på en plats som är offentlig och lättillgänglig för alla. Närmast gäller det att få till ett möte mellan kyrkorna och föreningarna, och med kommunen, för att se hur man ska gå vidare.

– Ett monument ska vi bygga – nu handlar det om var, säger Isa Isa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om