Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen kampanjar mot könsbilder på nätet

Bilder med sexuellt innehåll har blivit allt vanligare bland unga på nätet. Att ”byta nudes” sker mellan unga som fått kontakt via sociala medier.

Bilder med sexuellt innehåll har blivit allt vanligare bland unga på nätet.

Bilder med sexuellt innehåll har blivit allt vanligare bland unga på nätet.

Foto: Erik Nylander/TT

Sexualbrott2020-10-27 16:00

Under höstlovet går polisen ut med en riktad kampanj på Snapchat i syfte att förändra attityden hos unga, informera om att detta faktiskt kan vara brottsligt.

Brottet kan vara både att skicka oönskade bilder, be den andra personen om bild och sedan sprida bilden vidare.

– Jag tror att de flesta vet att det är moraliskt fel men i stunden framför telefonen kanske de inte tänker på att det är ett brott som kan leda till åtal, rättegång och att socialtjänsten blir inblandad. Det är bra om vuxna runt omkring tar ansvar, säger Therése Hahne, som utreder internetrelaterade sexualbrott mot barn.

Det är viktigt att både unga och vuxna i deras närhet vet att den här typen av brott ska polisanmälas, gärna så snabbt som möjligt eftersom det påverkar möjligheterna att utreda händelsen. De uppgifter polisen behöver är användarnamn och visningsnamn för den som blivit utsatt och gärningspersonen, samt vilken plattform det har skett på och vilken tid. Skärmdumpar är också viktiga särskilt i medier där konversationer försvinner.

Även om den som blev utsatt den här gången inte tyckte det kändes så allvarligt kan anmälan bidra till att andra slipper utsättas.

– Tyvärr väljer många att inte anmäla eftersom de skäms och ser sig själva som delansvariga för att brottet skett. Det här är helt fel, de är brottsoffer och ingenting annat, säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!