Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barn kan vara särskilt utsatta på jullovet

På jullovet är många unga mer ute på nätet och risken att utsättas för brott ökar. Viktigt att alla sexualbrott över nätet anmäls.

Gärningsmännen slänger ut kroken brett på många plattformar och sedan fortsätter kontakten där det blir napp.

Gärningsmännen slänger ut kroken brett på många plattformar och sedan fortsätter kontakten där det blir napp.

Foto: Brun, Thomas

Sexualbrott2019-12-26 19:00

Nu varnar Polisen för att jullovslediga barn med mer tid framför skärmarna lättare kan utsättas för brott, därför vill Polisen att föräldrar och andra vuxna aktivt pratar med barnen om de risker de kan utsättas för när vuxna kanske låtsas att de är jämnåriga för att få kontakt på nätet.

Kontaktförsök kan göras på många olika plattformar, både i sociala medier som ofta övergår till Snapchat som är populärast bland unga, men också via till synes helt harmlösa spelappar. Den vuxne kontaktar ett barn för sexuellt som kan leda till sexuella ofredanden, utnyttjande av barn för sexuell posering eller våldtäkter säger Andrea Norell, polis och utredare, på Polisens hemsida.

Där beskrivs också hur många unga utforskar sin sexualitet i den här åldern och nätet är en plattform för det. Efter en kort chattkontakt så kanske den man pratar med börjar skriva på ett sexuellt sätt, till exempel ”ska vi byta nudes?” (nakenbilder). Så börjar man dela nakenbilder frivilligt med någon som inte är den han eller hon utger sig för att vara.

Ett annat scenario är att gärningsmannen går fort fram i sin kontakt och ber om sexuella bilder. Så fort en nakenbild har skickats hotar gärningsmannen med att sprida bilden till barnets familj eller vänner, om inte barnet skickar fler nakenbilder.

– Om det börjar komma hot så ska man omedelbart avbryta relationen och prata med en vuxen. Ibland berättar barnen själva för föräldrar, en kompis eller en skolkurator. Eller så märker föräldrarna något som verkar misstänksamt i barnets mobil, berättar Andrea Norell.

 Oavsett hur allvarlig händelsen upplevs så vill polisen att alla sexualbrott över internet ska anmälas. Och gärna så snabbt som möjligt eftersom det påverkar möjligheterna att utreda händelsen.

– Om ett barn har blivit kontaktat i ett sexuellt syfte, så är det viktigt att det anmäls även om kontakten inte ledde till andra sexualbrott. Förutom att vi då kan utreda det aktuella brottet, så kanske vi även kan förhindra att samma person går ännu längre med sitt nästa offer, säger Andrea Norell. 

It-relaterade sexualbrott drabbar barn ibland så unga som 8 år upp till övre tonåren, vanligast är unga mellan 12-15 år. Tjejer drabbas i störst utsträckning, men cirka 10-15 procent är killar. Det finns en överrepresentation av barn och ungdomar med olika typer av neuropsykiatriska diagnoser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!