Sexköp av barn kan inte bevisas

En husrannsakan gjordes hemma hos mannen efter att en 15-årig flicka berättat att mannen köpt sex av henne. Mannen döms nu, men inte för att ha köpt sex av barn utan för narkotikan som hittades i mannens lägenhet.

7 juni 2019 18:00

Den då 15-åriga flickan har i polisförhör berättat att hon i februari 2017, tillsammans med två vänner, mötte upp en idag 23-årig man. Syftet med att möta mannen var enligt flickan för att få tag i narkotika. De begav sig till mannens lägenhet i Finspångs kommun där både flickan och mannen använde droger innan de hade sex. Flickorna hade inte några pengar med sig och 15-åringen säger att hon betalat drogerna genom att ha samlag med 23-åringen.

Mannen åtalades senare för köp av sexuell handling av barn, eftersom flickan var under 18 år vid tillfället. 23-åringen har erkänt att han har haft sexuellt umgänge med flickan, men menar att det varit ett frivilligt samlag utan någon typ av betalning med narkotika. Han erkänner att den narkotikan som hittats hemma hos mannen, 50 gram cannabis, är hans. Men det har enbart varit för mannens egna bruk enligt honom själv.

Enligt tingsrättens dom är det fastställt att mannen och flickan har haft sex. Men att flickan har gjort det i utbyte mot droger och att mannen då varit skyldig till köp av sexuella tjänster av barn har varit oklart. Ord står mot ord och det är enligt tingsrätten inte tillräckligt för en fällande dom. 23-åringen frikänns för brottet då det saknas stödbevisning, men fälls för narkotikabrott. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter. Då mannen har varit häktad ett dygn under förundersökningen anses böterna redan vara erlagda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson

Ämnen du kan följa