Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så stressar du ned inför semestern

"Hur gör man för att stressa ner inför semestern”? Det är en av de vanligaste frågorna psykologer får inför sommarsemestern.

Vill du stressa ned under sommarsemestern? Planera arbetet i augusti redan innan!

Vill du stressa ned under sommarsemestern? Planera arbetet i augusti redan innan!

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

SEMESTER2018-06-17 12:00

Mattias Lundberg är leg. psykolog och docent i psykologi och berättar att många journalister hör av sig till honom och andra psykologer under juni månad. Alla med samma fråga: Hur gör man för att stressa ner inför semestern?

– Frågan är såklart relevant. Såväl det arbetsliv som många är en del av, som en vår fritid med många åtaganden åt olika håll är tämligen belastande för oss. För att inte tala om den stress och belastning som personer som av olika skäl står utanför arbetsmarknaden känner. Sommaren blir den respit och andningshål som många av oss verkligen sätter vår tilltro till som kraftgivande. Men då är det viktigt att vi verkligen kan slappna och stressa av, säger han.

Enligt honom är lösningen, och svaret, som ges på frågan inte alltid den som de flesta väntar sig:

– Det är egentligen inte krav och förväntningar från andra, vår naiva förhoppning om konstant solsken eller ångest inför svärföräldrarnas tvåveckorsbesök som stressar oss. Det är heller knappast fruktbart att i mitten av juni, kanske veckan innan semestern börjar, fundera på sommaren och hur vi ska hantera den. Det som stressar oss är augusti, det vill säga den dagen då semestern är över och vi avstressade eller ej, ska tillbaka in i ekorrhjulet, säger Mattias Lundberg.

Hans råd är helt enkelt att börja planera för att börjar arbeta igen, redan innan semestern börjar.

– Hur paradoxalt det än verkar, så är det bästa sättet att stressa ner. Genom att redan innan semestern vara klara över vad vi ska göra första dagen, ha kontroll över kraven den första veckan och ha planerat in de viktigaste mötena kommer det att bli lite enklare att gå tillbaka.

Det här beror, enligt Mattias Lundberg, på att kontroll är viktigt för oss; så länge vi vet vad som komma ska, klarar vi ganska mycket belastning. Men när vi är oförberedda och belastningen plötsligt ramlar över oss blir upplevelsen ofta ganska påfrestande.

– Att gå tillbaka jobbet efter en längre semester med vetskapen om att det är elva månader kvar till nästa, är för de flesta en sådan belastning. Därför bör du redan nu förbereda dig på den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!