- Vi vill kunna erbjuda lika villkor för alla, säger Per Bokblad, IT-chef i Söderköpings kommun. Men byggnationen är helt beroende av medfinansiering i form av statsbidrag.
Några av fördelarna som de boende ser är att uppkoppling har en positiv inverkan för de boende, fastigheterna ökar i värde och attraktionen för bygden ökar.
Svårberäknad kostnad
Detta med den slutgiltiga kostnaden är problematisk. Många aktörer är inblandade, och kostnaden kan enbart uppskattas. Byalagen själva får agera för att driva igenom utbyggnaden, med kommunens hjälp.
Eldsjälen Östen Johansson, från Östra Ryds Byalag, som sedan ett år tillbaka drivit frågan om bredband säger:
- Det visade sig att Höversby i Linköpings kommun, en knapp mil från Östra Ryds samhälle var den närmaste punkten i hela kommunen att ansluta bredbandsfiber till. Men nu läggs en fiberkabel mellan Norrköping och Söderköping tillsammans med E-ons värmekulvert. Kommunen planerar istället en första etapp väster, från Västra Husby. Ett liknande kommunalt stomnät planeras även att byggas öster om staden. Förhoppningsvis börjar bygget i början av 2012.
Enligt byalagets egna analyser behöver varje hushåll stå för cirka 10-15 000 kronor samt hjälpa till med grävning för att få bredband indraget.
- Det är cirka 2 500 fastigheter som berörs på den västra sidan, säger Östen Johansson. Det här är viktigt för ungdomarna och för företagen.
Utslagning?
Hittills tycker Östen Johansson är de flesta varit positiva. Någon enstaka har kommit med någon negativ kommentar, men enligt Johansson är det ett måste för utvecklingen. Tillsammans med Bredband i Sankt Anna ekonomisk förening, ska man försöka äska pengar.
Företagarna Bengt Almqvist i Sankt Anna och Jan Siverskog från Evertsholm anser att bredband är ett måste.
- Vi har nog lika dålig förbindelse, på 0,25 megabit per sekund. Samhället utvecklas med de här tjänsterna. Har vi inte tillgång till det här är det lika med utslagning, säger Almqvist.
Siverskog ger exempel då de hyr ut bostäder på gården eller i kontakt med kunder och leverantörer.
- Vad finns det då för möjligheter att kontakta människor? Alla förutsätter att det funkar, och bor man på landet blir man än mer beroende.
Nuvarande anslutningar ADSL ligger som bäst på 6-8 mbit/sekund och på vissa platser kommer man bara upp i 0,5-1 mbit/sekund. I skolan i Östra Ryd delar man på 2Mbit/sekund.
70 miljoner
PTS, Post- och telestyrelsen, som öronmärkt 70 miljoner kronor för bredbandutveckling på landsbygden, representerades av Joakim Aspengren som arbetar på enheten för robust kommunikation.
- Målet var att 2015 skulle 40 procent av alla ha tillgång till minst 100 mbit/sekund, men redan idag är vi uppe i 43-44 procent, säger han.
PTS samarbetar med SSNf, Svenska Stadsnätsförbundet, för att hitta konstruktiva lösningar som för att boende på landsbygden ska samverka i utbyggnaden av bredband. Tillsammans presenterade de olika affärsmodeller, arbetsmetoder och regler som byalagen kan ha nytta av. Olika bidragsgivare presenterades också, som kommunen, PTS och Länsstyrelsen.
På mötet talade också Michael Jarmdahl från Telia och berättade om sina tankar kring bredbandsutveckling och vilka tjänster de kan erbjuda byalagen. Idag är cirka 500 000 hushåll knutna till Telias internettjänster.
Presenterade sig gjorde även VD Börje Jonsson på Eddima Teknik AB, som har erfarenhet av bredbandsbyggnation.
Olika etapper
Etapp 1 i planerna på en utvidgning av bredband ska projekteras. I etappen ingår att dra bredband från Sankt Anna via Söderköping till Östra Ryd.
I slutet på månaden kommer kommunen tillsammans med byalag och föreningar att sända ut en intresseanmälan till alla fastighetsägare på landsbygden i kommunen. Resultatet av detta skall sedan ligga till grund för planerad utbyggnad. Etapp 2 kommer att bygga på denna enkät som beror på var intresse finns. Dock kommer de boende allra längst ut i skärgården få lita till sitt mobila bredband.