Sankt Anna trollbinder besökare Är efter Är

Naturen, luften och tystnaden. Det Àr vad som fÄr Lette Karlsson och Yvonne Ericsen att Är efter Är komma tillbaka till skÀrgÄrden i Sankt Anna.

Foto: Elisabet Bergquist

Sankt Anna2017-07-27 07:00

I 42 Är har Lette Karlsson och Yvonne Ericsen bott pÄ Tyrislöt camping i Sankt Anna.

– Det Ă€r lugnt och skönt, sĂ€rskilt pĂ„ vĂ„ren och hösten, sĂ€ger Lette.

Han bodde pÄ campingen tillsammans med sin familj redan som liten. NÀr han och hans fru Yvonne trÀffades fortsatte traditionen. De köpte en husvagn 1975 och har sedan dess bott i Tyrislöt fem mÄnader om Äret. PÄ vintern bor de i Norrköping, men sÄ fort vÄren knackar pÄ dörren flyttar de in i husvagnen igen.

– Åren nĂ€r vi jobbade Ă„kte vi ned pĂ„ fredagen och hem pĂ„ söndagen. Det Ă€r ljuvligt hĂ€r, sĂ€ger Yvonne.

Sedan den dÀr första sommaren pÄ campingen Àr det en del som har förÀndrats. De minns speciellt att det till en början bara fanns torrdass och att bilköerna till och frÄn Norra Finnö alltid var lÄnga innan bron över Lagnöströmmen byggdes pÄ hösten 1975.

– Det var en fĂ€rja dĂ€r över förut. Man kunde stĂ„ i kö hur lĂ€nge som helst. Speciellt pĂ„ midsommar, sĂ€ger Lette.

Han minns ocksÄ ungdomsÄren pÄ Olsön, utanför Tyrislöt. PÄ den tiden tillhörde ön Norrköpings kommun och dÀr tillbringade mÄnga ungdomar en del av sommarlovet.

– Det fanns en ungdomsgĂ„rd med ungdomsledare som var dĂ€r pĂ„ sommaren. Det var jĂ€ttefint dĂ€rute, ett riktigt paradis.

Trots förÀndringarna nÀrheten till naturen densamma och det Àr vad Lette och Yvonne uppskattar mest. Det Àr nÀstan som att ha en sommarstuga, men inte lika mycket arbete.

– Vi tĂ€nkte en gĂ„ng i tiden att vi skulle ha ett hus, men sĂ„ sa vi att vi struntar i det. Det behöver hĂ„llas efter, men det hĂ€r Ă€r i princip underhĂ„llsfritt, vi klipper grĂ€set bara, sĂ€ger Yvonne.

PÄ sÄ sÀtt finns det mer tid över till annat. Lette har en bÄtplats i nÀrheten och Àr ofta ute och fiskar och runt knuten ligger skogen.

– Förra Ă„ret kunde jag plocka hur mycket lingon som helst i skogen hĂ€r bakom, sĂ„ att jag hade hela vintern, sĂ€ger Yvonne.

Naturen och tystnaden uppskattas ocksÄ av lÄngvÀga resande. Chris och hennes man Kalle, som inte vill uppge sina efternamn, reser varje sommar frÄn Tyskland för att semestra i skÀrgÄrden. I tio Är har de bott pÄ campingen i Tyrislöt.

– Vad kan man vilja ha mer Ă€n det hĂ€r? undrar Chris.

De har semestrat runt om i Sverige, men naturen, vattnet och öarna i Sankt Anna gjorde ett extra starkt intryck. Varje Är tar de med sig sin havskajak.

– Vi paddlar till olika stĂ€llen beroende pĂ„ vinden, vilar pĂ„ öarna och tar en simtur. NĂ€r vĂ€dret inte Ă€r bra promenerar vi i omrĂ„det eller sĂ„ Ă„ker vi in till Söderköping, Ă€ter vid Kanalen och gĂ„r till bokhandeln dĂ€r vi köper alla vĂ„ra böcker, sĂ€ger Chris.

Att komma till Tyrislöt Àr som att komma hem, menar hon.

– Jag brukar sĂ€ga att ”nu Ă€r vi hemma” nĂ€r vi kör in hĂ€r pĂ„ campingen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!