Kenneth Karlsson är född och uppvuxen i Sankt Anna men har levt lika länge i Skellefteå där han varit ansvarig för en fiskodling. Han har upplevt hur gäddan, den största rovfisken i Östersjön, undan för undan minskat i antal. Den senaste sju, åtta åren har populationen minskat dramatiskt, mycket på grund av skarv och säl som går hårt åt arten. Men Kenneth misstänker också att något annat kan ligga bakom den stora minskningen. Rotary Söderköping har inom ramen för internationella projektet Rädda Östersjön hjälpt Kenneth att söka bidrag för att kunna bygga en liten fiskodling på Stora Rimmö och ägna tid åt att granska vad som händer med ynglen.
– Jag vill se hur fruktbarheten är, hur ynglen kläcker och utvecklas, säger han.
Även Linnéuniversitetet jobbar med gäddfrågan och har fångat in 150 honor för att forska på. All data som Kenneth samlar in ska de få ta del av. Kenneth har vid tidigare försök sett att många av gäddornas yngel är missbildade och att många ägg inte ens kläcktes.
– Jag har sett ett uppenbart problem, säger han.
När han fiskat gäddorna har han också märkt att hanarna är färre till antal och mindre än tidigare.
– Det är också svårt att få ur dem mjölke, de producerar väldigt liten mängd. När jag var grabb var det inga problem, när man fiskade gädda på våren så rann det mjölke överallt.
Vad som orsakar problemen är det som Kenneth önskar få svar på, men han drar i nuläget paralleller till laxen som på grund av dioxiner i Östersjön fått B-vitaminbrist, vilket orsakat reproduktionsstörningar.
Projektet handlar inte bara om tester utan också om återplantering av gädda. Ynglen kommer att släppas ut slutet av maj när de är så stora att de är frisimmande och kan söka näring själva.
– I det vilda går spiggstimmen och äter upp all lekrom. De invaderar skärgården. Så jag räddar gäddynglen ett steg och släpper ut dem när de är frisimmande. Då tar spiggen dem i mindre omfattning i alla fall.
Varför är det här så viktigt att hålla på med?
– Det är som att man måste få tillbaka lejonet på savannen. Toppredatorn måste finnas, gäddan ska vara i dominans och hålla nere spiggbestånden. Det blir obalans i ekosystemet när toppredatorn försvinner, säger Kenneth.