Folkbladet träffar Petra Persdotter Johansson på hemmaplan, där hon bor med sin man Mattias Johansson vid Mon i Sankt Anna skärgård. För många förknippas paret Johansson med Mons camping, företagen Mon Vision, Äventyrsbolaget och restaurangen Bakfickan. Men vägen dit har varit lång och arbetsam.
- Först ville jag bli lärare, sen i mitten av gymnasietiden fotograf. Men så blev det inte, säger Petra.
I Norrköping gick Petra både grund- och gymnasieskolan. Efter studenten åkte hon ut som au-pair till London, vilket hon beskriver som ett fantastiskt år. Planerna fanns att återvända, men då dök Mattias upp i bilden. På sommaren arbetade Petra på Mon, som då ägdes av Norrköpings kommun, på ett handikappläger. Mattias arbetade också där som lägerledare.
- Första sommaren vi jobbade tillsammans tyckte jag han var dryg. Nästa sommar tänkte jag, var har han varit hela mitt liv! Så jag åkte aldrig tillbaka till London, jag blev ju så kär!
Nya arrendatorer
Skärblackabon och trä- och slöjdlärare Mattias Johansson hade ett intresse av att driva Mon. Och plötsligt sökte Norrköpings kommun nya arrendatorer.
- Jag hade inget med det att göra från början. Men han gick ihop med två andra och tog över. Och jag var ju fortfarande så kär, så i mars 1997 flyttade vi hit ut. Hade han sagt "följ med till Jerusalem" så hade jag gjort det.
Petra blev anställd som restaurangchef.
- Jag var 20 år och hade stekt lite hamburgare på Badhuset som ung. Det har vi sagt många gånger, hade vi vetat hur det kunde vara så hade vi nog inte gett oss in på det. Man var så orädd.
Och så rullade verksamheten på. Ledningen förändrades och Petra blev delägare och samarbetet avslutades med de andra. 2007 köpte de ägorna från Norrköpings kommun.
Camping är i stort sett oförändrad, men Petra och Mattias har köpt in villavagnar och alla stugor är renoverade. Restaurangen har byggts ut med en inglasad veranda och köket är totalrenoverat. Restaurangen Bakfickan öppnade i Söderköping 2005.
Bakfickan kom till då de knytit en duktig kock till sig som de ville behålla.
- Vi ville inte släppa honom och då kom Bakfickan till. Vi gissade på 50 gäster om dagen. Första dagen kom 68 gäster. Sedan har det bara ökat. Nu har vi cirka 160-170 om dagen. Det trodde vi inte om lilla Söderköping.
Under årens lopp har en mängd personal tillkommit, som från början bestod av Petra, en kock och en serveringspersonal. Då gjorde de allt från städning till receptionsarbete.
- Det har varit en enda lång läroprocess, jag fick lära mig av alla kockar och serveringspersonal. Nu är vi 25 personal på sommaren och 7 året runt. Vi har också fem personer som arbetstränar, ett samarbete med socialtjänsten i Söderköping.
Framtidstro
Och det senast tillskottet - båthuset slog upp portarna i år. En restaurang på övre våningen av båthuset, där lättare mat serveras. Bygget kostade cirka fem miljoner kronor.
- Ibland har vi ifrågasatt oss själva om vi egentligen är kloka. Det är ju svårt att tjäna pengar inom restaurangbranschen. Till exempel stugor eller lägenheter genererar mer pengar. Men vi är fruktansvärt stolta över hur det har blivit och tror på konceptet. Vi kan ha dubbla bokningar och det blir en attraktivare anläggning, det blir en helhet.
För- och eftersäsongen blir på så sätt förlängd.
- Vi har kommit en liten bit på att bredda säsongen. I år är september extremt bra bokad.
Men som många andra skärgårdsbor är vintern en svår tid. Och önskan finns om att skärgården ska kunna utvecklas mer och att fler vill satsa för att trakten inte ska bli avfolkad.
Nästa projekt är förhoppningen att Drömstugan kan etablera sig på området. Drömstugan är mindre fritidshus som en ägare kan köpa, men genom ett system hyra ut. Pigge Werkelin är en av de drivande krafterna bakom Drömstugan som finns på en rad platser i Sverige.
Och nog finns den orädda sidan kvar hos paret Johansson.
- Det skulle vara en räddning för oss, att ta det stora klivet som vi vill. Men jag är inte orolig över framtiden över huvudtaget. Jag ser bara fram emot framtiden. Så klart tar jag inte allt med en klackspark, den ekonomiska oron finns men jag tror på framtiden. Klarar vi inte av det här, då finns det något annat. Det är det som är tjusningen, att alltid göra mer.