Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionat som håller stilen

Båtsholms pensionat firar 90 år. Skärgårdspärlan som börjar bli till åldern har vuxit en hel del under åren och är fortfarande attraktiv.

Idag är det svårt att tänka sig att förr var det här enda vägen till Båtsholm.

Idag är det svårt att tänka sig att förr var det här enda vägen till Båtsholm.

Foto: Gabriella Nilsson

Sankt Anna2011-07-23 03:00

Numer är det Hans och Gunilla Andersson som driver verksamheten vid Båtsholm. Ägorna har gått i arv under många år. Farmors morfar fick tomten som ersättning för en utmätning, han var förrättningsman.

Huset byggdes på 1800 - talet. På den tiden gick allt båtledes. Året 1921 började rum hyras ut och gäster kunde få tre mål mat om dagen, och två gånger serverades kaffe. En natt med helpension kostade cirka en krona. Hans Anderssons farmor Elsa Andersson startade verksamheten när hennes man, Gunnar Andersson, var ute till havs.

Överlevde olycka
- Skepparn, som de kallade honom, berättar Hans Andersson. Han var skutskeppare och var borta hela somrarna.

Gunnar Andersson ägde fartyget hette Rebecka, som förliste 1929. Han klarade sig helskinnad, likaså besättningen. Efter detta gick han iland och fortsatte utveckla Båtsholm tillsammans med Elsa. Ström fick de 1942. Då fanns endast landsväg till Torönsborg, oxväg till Lagnö och vidare ut till Båtsholm fick man ta sig med båt.

Sonen Harald och hans fru Greta tog över driften, och lämnade vidare till Hans och Gunilla 1975. Då arbetade Hans som försäljare av spelautomater och Gunilla som barnskötare. Fadern blev sjuk och Hans kände ansvaret att ta över. De byggde ut en sommarbostad, och bor sedan dess året runt. På mitten av 70 - talet byggdes Lagnöbron, vilket underlättade för turister att strömma till.

Vem tar över?
Vem som nu ska ta över är frågan. De tre döttrarna har andra arbeten och verkar ännu inte intresserade enligt Hans.

Äldsta dottern bor i Söderköping och arbetar inom äldrevården, mellandottern bor rakt över fjärden och sysslar med storkök och den yngsta arbetar med travhästar i Sala.

- De har nog fått nog, men man får väl hoppas. Vi börjar ju närma oss pensionsåldern. Det skulle vara skönt att kliva av, det är ett omfattande arbete, man måste kunna allt. Och vara här hela tiden. Det blir en livsstil. Man lägger ned många timmar, det är inte bara bra för gästen, men också för ens egen tillvaro och välbefinnande.

Säsongen löper från maj till september, men paret Andersson håller öppet tidig vår för fiskeintresserade och på sen höst för konferensgäster. Och sedan börjar julbordet. Lite lugn och ro väntar i början av varje år.

Vid pensionatets födelse fanns tre dubbelrum till uthyrning, idag finns 50 bäddar totalt. Matsal, stugor, fler rum, bryggor och båtupptagning är några av de saker som tillkommit under åren. Båtsholm har även skog och åkermark som arrenderas ut.

- Man måste ha lägga sina lägga i flera reden för att överleva i skärgården, säger Hans Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om