Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Musselprojekt får bidrag för skördning

Till hösten ska över 20 ton av de blåmusslor som odlats i musselodlingen i Sankt Anna skärgård skördas. Föreningen bakom musselprojektet, Vattenbrukscentrum Ost, har fått bidrag från Länsstyrelsen för att ta fram system och utrustning för att genomföra skördningen.

Färdigväxta. I höst är blåmusslorna i musselodlingen i Sank Anna skärgård klara att skördas.

Färdigväxta. I höst är blåmusslorna i musselodlingen i Sank Anna skärgård klara att skördas.

Foto: Leif Hallberg

Sankt Anna2017-04-24 06:00

Musselodlingen öster om Kärrö i Sankt Anna skärgård anlades förra sommaren och består av ett 24 000 meter långt specialrev från Nya Zeeland där blåmusslorna växer. Odlingens syfte är att rena vattnet och minska övergödning. Till hösten har musslorna växt färdigt, men för att skörda dem behövs specialutrustning.

– Det är inget lätt jobb, det är 20 till 30 ton musslor som ska plockas upp, säger Mats Emilsson, projektledare.

För att kunna köpa in den utrustning som behövs och för att ta fram en skördningsmodell kopplad till långrevs-odling har projektet fått 140 000 kronor i Lova-bidrag, ett bidrag som ges till lokala vattenprojekt. Nu planerar projektgruppen vilken typ av utrustning som ska köpas in och hur skördningen ska genomföras.

- Det är många specialgrejer som behövs. Både båtar och maskiner. De kostar olika mycket och måste passa det odlingsrep som musslorna växer på, säger Mats Emilsson.

Vid skördningen dras odlingsrepet genom en maskin som borstar av musslorna. Musslorna transporteras sedan på ett band och förvaras i säckar. Skördningen ska sätta igång efter sommaren men hur lång tid den kommer att ta eller vad musslorna ska användas till efteråt är ännu inte helt bestämt.

– Tiden beror helt på manskap och hur det fungerar med maskiner. När skördningen är klar kan musslorna bli till biogas eller till musselmjöl som används i animaliefoder. Vi håller på att undersöka det just nu, säger Mats Emilsson.

Musselprojektets syfte är att rena Östersjön och förbättra vattenkvaliteten i Skärgården. Blåmusslorna lever av att filtrera växtplankton från vattnet och binder därigenom kväve och fosfor. När musslorna sedan skördas lyfts kväve och fosfor bort från vattnet. På så sätt minskar övergödningen och vattnet blir klarare. Musselprojektet genomförs av Vattenbrukscentrum Ost och är en del av EU-projektet Baltic Blue Growth som har som mål att initiera fullskalig musselodling och musselmjölsproduktion i Östersjöregionen. Skördningsprojektet i Sankt Anna beräknas kosta runt 280 000 kronor. Hälften finansieras av Lova-bidraget medan den andra halvan delfinansieras av Region Östergötland.

Musselodling

Det finns flera olika system för musselodling. Det som är vanligast i Europa, och som också används i musselprojektet i Sankt Anna skärgård, är långlina. Långa linor sänks då ner i vattnet och på dessa fäster sig mussellarver. Musellarverna växer sedan och när de nått normalstorlek, efter 18 till 24 månader, skördas de. Musslorna binder kväve och fosfor och när de skördas frigörs vattnet från överflödiga näringsämnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om