Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Musselprojekt behöver ökat stöd

Den tekniska kompetensen finns men de ekonomiska förutsättningarna för musselodlingar är inte tillräckliga. Den slutsatsen drogs på ett seminarium för de blå näringarna i Östersjön där Mats Emilsson, projektledare för musselodlingen i Sankt Anna, deltog.

Projektledare. Mats Emilsson är projektledare för musselodlingen i Sankt Anna skärgård.

Projektledare. Mats Emilsson är projektledare för musselodlingen i Sankt Anna skärgård.

Foto: Leif Hallberg

Sankt Anna2017-07-10 17:30

Den årliga konferensen om EU:s strategi för Östersjöregionen hölls i år i Berlin. 800 deltagare: myndigheter, forskare, organisationer och politiker, från tio länder samlades för att diskutera frågor om Östersjöns kvalitet och framtid. På plats var Vattenbrukscentrum Osts Mats Emilsson, projektledare för musselodlingen utanför Kärrö i Sankt Anna skärgård. Han deltog i ett seminarium för att presentera projektet och diskutera ekonomi och samarbete mellan olika aktörer som arbetar för att utveckla de blå näringarna i Östersjön. Seminariet anordnades av Submariner Network, en plattform för aktörer som på innovativa och hållbara sätt jobbar för miljön i Östersjön.

Med sig hem tar han slutsatsen att man är bra på de tekniska delarna av musselodling men att de finansiella frågorna måste lösas. De ekonomiska förutsättningarna är inte tillräckliga. Detta trots att odlingarna motverkar övergödning och på så sätt förebygger en ekonomisk förlust, på sju till nio miljarder euro per år, som ett övergött Östersjön innebär, menar han.

– Vi är överens om att staten måste gå in och kompensera för att för att lyfta kväve och fosfor från vattnet. Staterna måste ta sitt ansvar för att vi ska kunna bedriva musselodling.

Konferensen i stort är ett tillfälle att öka samarbetet mellan olika aktörer och öka kunskaperna kring de projekt som bedrivs.

– På de här konferenserna kan man bygga upp ett värdefullt kontaktnät. Politiker och forskare deltar och det hålls presentationer om en massa olika projekt, med olika system, som rör Östersjön, säger Mats Emilsson.

Musselprojektet i Sankt Anna genomförs av Vattenbrukscentrum Ost och är en del av EU-projektet Baltic Blue Growth, vars mål är att initiera fullskalig musselodling och musselmjölsproduktion i Östersjöregionen. Odlingen anlades förra året och i höst är det dags att för den första skörden.

– Då får vi se vad utfallet blir och bestämma om vi kan skjuta till mer pengar, säger Mats Emilsson.

I höst åker han till Berlin igen för att möta de andra staterna i Baltic Blue Growth.

EUSBSR-konferensen

Konferensen för EUSBSR, som står för EU Strategy for the Baltic Sea Region, har anordnats i åtta år. Där möts politiker, forskare, statliga- och ickestatliga organisatoner, föreningar och andra som arbetar för ekonomisk tillväxt, en bättre miljö och ett ökat samarbete mellan länderna omkring Östersjön.

EU:s strategi för Östersjöregionen antogs av Europeiska rådet 2009 och är den första makro-regionala srtategin i Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!