Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Giftiga alger till återvinning

Fredrik Gröndahl, docent i industriell ekologi på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), har nyligen besökt Sankt Anna. Tillsammans med bland annat Björn Bisther, bosatt på Aspöja, försöker de utveckla en metod att samla in alger.

Metoden kan liknas vid den som används när man samlar in olja. Foto: Gabriella Nilsson

Metoden kan liknas vid den som används när man samlar in olja. Foto: Gabriella Nilsson

Foto:

Sankt Anna2011-08-18 03:00

Mikroalger, små cyanobakterier (blå-gröna alger), finns det mycket av i Östersjön.

- Man kan se dem med ögat, de är små, men nystar ihop sig och flyter upp till ytan och ansamlas.

Algen är rik på fosfor och kväve vilket gör att syrehalten i vattnet minskar, vilket leder till övergödning. Arten cyanobakterier är giftig och kan skada små barn, hundar och boskap.

- Den här metoden är användbar till att skydda skärgården eller en känslig strandremsa, säger Fredrik Gröndahl.

När klimatet är varmt och vattnet stilla kan alger synas väl. För att samla in algerna används samma metod som när man samlar upp oljespill, att man föser ihop algerna. KTH samarbetar med bland annat Björn Bisther för att hitta en bra metod. Därefter ska algerna kunna transporteras till en uppsamlingsenhet, som en tank till exempel och vidare till en biogasanläggning.

- De näringsämnen som övergöder Östersjön följer med upp, och de kan användas till biogas.

I sin tur kan biogasen användas till att elda eller elektricitet, en förhoppning är även att utveckla fordonsgas vilket ser ut att bli den mest ekonomiska vinningen. Restprodukter av biogas kan användas i jordbruk eller skogsbruk som gödningsmedel.

- Det här är i idé- och utvecklingsstadiet, men det finns ett stort intresse för det då det i vissa fall finns stora blomningar, inte bara här utan runt om i världen. Tanken är på sikt att det även ska generera arbetstillfällen.

Alginsamlingen pågår fram till 2013 och är en del av ett projekt runt om Östersjön, där även musselodlingar, makroalger och tillvaratagande av vass ingår.

Björn Bisther på Aspöja har hjäpt till med oljelänsarna, byggt om den med hjälp av KTH och ställt sin båt till förfogande.

- Det är ju deras koncept, men jag hjälper dem på plats, säger Bisther. Men vädret skiftar och med ändrade vindriktningar driver algerna ut till havs. Vi vill ha betydligt större ansamlingar än vi haft i år.

- Vi som bor här ute ser ju att Östersjön inte mår bra. Det känns skönt att göra en insats, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om