Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag om utveckling av skärgården

Kauko Lindstedt, Stockholmsbo och sommarboende i Sankt Anna, har sammanfattat en skrivelse till kommunen. Han har tillsammans med andra företagare i skärgården startat ett nytt bolag och har många idéer.

Kauko Lindstedt har tillsammans med andra företagare bildat Stora Stångklabben AB.

Kauko Lindstedt har tillsammans med andra företagare bildat Stora Stångklabben AB.

Foto:

SANKT ANNA2012-02-14 05:24

Syftet är att få fler att bosatta sig i skärgården och hitta arbetstillfällen, men även att utveckla turismnäringen kring Aspöja och Birkö.

Utdöende byggd

- Skärgården liknar Åbo skärgård, och jag har bekantat mig med folket där ute. Men befolkningen dör ut, vi måste hitta på något för att folk ska flytta ut dit, säger Kauko Lindstedt.

Kauko Lindstedt är ursprungligen från Åbo-trakten, men har sedan 80-talet bott i Sverige. Sedan 2004 har han varit sommarboende på Stora Stångklabben, vid Aspöja, som även gett namn till den nystartade företaget Stora Stångklabben AB. I företaget ingår även Birkö HB som bröderna Aronsson driver samt Olov Skärlund. Sedan ett par år bedriver bröderna Aronsson fisk- och musselodling, ett projekt i samarbete med Länsstyrelsen.

Projektet med fiskodlingen vill Stora Stångklabben AB utveckla och ser stor potential. Idag odlar man abborrar, men vill utveckla verksamheten till att omfatta sik och gös. Företaget har kontakt med odlingar i Finland för att utbyta erfarenheter.

Jämför med Åbo-projekt

Lindstedt jämför sina idéer med ett odlingsprojekt som startade i skärgården utanför Åbo för 25 år sedan.

- Man började småskaligt och hade en liten fiskodling. Idag finns restaurang, fiskefabrik och 50 anställda på sommarsäsongen. Den lilla fiskodlingen har gjort att den blivit etablerad. Vi vill göra samma sak men i mindre skala.

Redan nu har Lindstedt, som planerar att bli permanentboende i skärgården, investerat två miljoner kronor i en ny transportbåt. Han ser möjligheter för nybyggnation, turism, mat och hantverk.

Projektet skulle generera en rad arbetstillfällen och enligt affärsplanen räknar Stora Stångklabben AB med en produktion på cirka 50 ton ädelfisk efter fem år, den dubbla avkastningen efter tio år.

Kommunens intresse?

I skrivelsen söker man kommunens stöd och undrar vilka planer och strategier som finns för skärgårdens utveckling. Kan kommunen investera i fiskodlingsprojekt? Hur ser detaljplanen ut för öarna? Får man bygga permanent- och turistbostäder? Är kommunen intresserade av att bygga bryggor och gästtoaletter?

Flera av dessa frågor har varit aktuella i samband med den kollektiva skärgårdstrafiken som är under utveckling och ska starta till sommaren i år.

- Vi vill veta vad det finns för förutsättningar i kommunen, säger Kauko Lindstedt. Att bevara och utveckla en levande skärgård är en mycket viktig uppgift för både privata entreprenörer och kommunen.

Företagarna fick ett snabbt svar och ett möte planeras med näringslivschef Ewa Grönwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om