- Det blir i södra delen av kommunen, säger Mattias Ravander (S), som är med i processen för utbyggnad av vindkraft. De flesta blir i skärgården, där det blåser mest.
Tre företag; Prosperous Winds, Göta Vind samt Arise Power är de företag som vill bygga vindkraft i kommunen. Samtliga är svenska företag som har byggt andra vindkraftsparker i landet.
- Två större och en mindre park diskuteras för tillfället, säger Ravander. Det minsta antalet vindkraftverk är 4 och max 16 eller 18. Givetvis måste parkerna byggas med respekt för de som bor i området och man måste ta hänsyn till aspekter som buller, ljus och friluftsliv.
Många olika faktorer
En park på 6-12 vindkraftverk kostar flera miljoner kronor att bygga. Många olika faktorer påverkar den slutgiltiga kostnaden.
De som bor i berörda områden bjuds in till diskussion och då kan man diskutera olika former av delägarskap.
- Vi vill få de som bor i bygden att bli engagerade, så att det inte är i vägen och att det bidrar till utvecklingen i området, säger Ravander. Vi vet att en hel del markägare redan är positiva. De som är mest oroliga är de som är närmast berörda.
Lång process
De områden som just nu är aktuella är gränsen mot Valdemarsviks kommun, Kornudden på Södra Finnö och områden mellan Stegeborg och Sankt Anna Kyrka.
Förutom kommunen måste även Länsstyrelsen ge sitt godkännande för byggnationerna. Men för att överhuvudtaget kunna etablera vindkraftverk måste företagen som bygger dessa testa hur mycket det blåser i aktuella områden. Vindmätningsmaster sätts upp i cirka ett års tid. Kravet ställs på mätning av vindstyrkan från banker som lånar ut pengar till projektet för att det ska bli fruktsamt.
- Vi ser en fördel i att köpa in oss, säger Ravander, det bidrar till en miljövänlig el. Då blir även vindkraftverken inventarier, en ägodel, där vi producerar själva och kan tillgodogöra oss detta. Då får man även dra av för energiskatt. Vi vill öppna upp även för andra som vill köpa in sig, företag till exempel.