I dagarna får cirka 180 fastighetsägare vid den östgötska kusten ett brev från Länsstyrelsen Östergötland där de ombeds att skicka in vattenprover från egna brunnar på fastigheten.
Länsstyrelsen låter i sommar genomföra provtagning av vatten i bergborrade brunnar som används för dricksvatten i kustnära områden i Östergötland. Syftet med provtagningen är att öka kunskapen om eventuella problem med saltpåverkat grundvatten i bergborrade brunnar i kustnära områden i Valdemarsvik, Söderköping och Norrköping.
Salt grundvatten orsakar främst tekniska problem men vid högre halter kan kloriderna ge vattnet dålig smak. Djupa bergborrade brunnar kan även innehålla inslag av radon, uran, arsenik och fluorider som kommer från omkringliggande jordarter och berggrund. Att regelbundet dricka vatten från en brunn som innehåller för höga halter av radon, uran, arsenik eller fluorider kan vara skadligt för hälsan, speciellt för barn.
I ett urval av proverna kontrolleras därför även innehållet av dessa ämnen. Som Folkbladet skrivit om tidigare har Söderköpings kommun en hög halt av uran i berggrunden på vissa ställen.
- Det här är ett viktigt inslag i vårt arbete med vattenkvalitet vid kusten, säger Ann-Christine Wiklander på Länsstyrelsens miljöskyddsenhet. Vi hoppas att så många som möjligt hjälper oss med att skicka in sina prover.
För att kunna utvärdera orsaken till förhöjda salthalter och kvalitetssäkra resultaten får de medverkande fastighetsägarna även fylla i en enkät med uppgifter om bland annat brunnens placering, konstruktion, och användning.
Provtagningen är frivillig och Länsstyrelsen bekostar undersökningen. Alla fastighetsägare som deltar får en kopia av analysprotokollet och resultaten kommer att lagras i en offentlig databas hos Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.