Det var förra våren som det första medborgarlöftet skrevs under av Söderköpings kommun samt polisen. Dessa löften siktar in sig på åtgärder för att hantera lokala problem, öka trygghet och minska brottsligheten i kommunerna. Underskriften i våras föregicks av flera medborgardialoger där polisen inhämtade olika röster om vad medborgarna upplever som problem i kommunen och några av de saker som framkom där var upplevd otrygghet på grund av dålig belysning samt för dålig polisiär närvaro.
På fredagen var det dags för ett undertecknande för 2018. På Stinsen finns Anders Bevemyr (S), ks-ordförande, Peter Wahlberg, Lokalpolisområdeschef Norrköping samt kommunpolis Peter Johansson på plats för signeringen av dokumentet.
– Det här innebär att vi förlänger men gör några korrigeringar samt lägger till en handlingsplan, berättar Anders Bevemyr (S), kommunstyrelsens ordförande.
Det förra medborgarlöftet innehöll fem enskilda punkter varav en har strukits för att istället ingå i en av de kvarvarande.
– Problembilden har egentligen inte ändrats, vi har varit ganska överens om att vi vill jobba vidare med den här problembilden vi har. Det handlar bland annat om att öka tryggheten och arbeta mot klotter och skadegörelse, berättar Peter Johansson.
Ett av de önskemål som framkommit är fler patrullerande poliser och från och med hösten har situationen där förbättrats.
– Vi har ett större antal poliser som jobbar i lokalpolisorganisationen och har nu två riktade resurser mot Söderköping, vi har också ambitionen att kunna utöka denna resurs mer framöver, säger Peter Wahlberg som också berättar om det nya med dagens dokument: handlingsplanen.
– En lokal handlingsplan handlar om vi tillsammans med kommunen lyfter ett antal problembilder och hur vi ska jobba tillsammans med detta.
I Söderköping handlar det till exempel om samverkan mot båtmotorstölder, våld utomhus, skadegörelse, droger och missbruk och att ta fram vilka riskhelgerna är för att kunna möta behoven av polis. Det handlar alltså om ett samarbete där även kommunen har en roll att fylla.
– När det gäller trygghetsskapande kan vi göra en hel del när det till exempel gäller belysning och att se till att buskage och annat hålls ner så det inte kan bli gömställen. Sedan är ju vi med när polisen informerar i skolan och annat, det är viktigt att kommunen är med, säger Anders Bevemyr.