Trafikverket presenterade vid ett samrådsmöte den 10 december, ett möte som samlade cirka 30 personer, planerna för den första etappen av den gång- och cykelväg som fullt utbyggd ska följa väg 881, Djurövägen, mellan Ljunga och Djurön.
Syftet: att öka framkomligheten och trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter.
– Det är en ganska smal väg och relativt hög andel tung trafik, mycket lastbilar, som går ut till Djurö kvarn, säger Gabriella Strand, projektledare vid Trafikverket.
Den första etappen, en sträcka på 1,7 kilometer, startar vid korsningen med väg 209, Arkösundsvägen, och slutar strax norr om korsningen med Marbyvägen.
– Det vi tittar på nu är vägplan för etapp 1, från Arkösundsvägen till Marbyvägen. Vi kommer att bygga en cykelväg längs med den sträckan och göra en omstigningshållplats, en plats där vi har lite mer ordentliga busshållplatser, pendlarparkering för bilar och en cykelparkering under tak, säger Gabriella Strand.
– Tanken är att man ska kunna byta från bil eller cykel och ta bussen in sista vägen in till stan.
För att man säkert ska kunna ta sig till hållplatserna blir en planskild passage under Arkösundsvägen och en under Djurövägen.
Cykelvägen kommer att vara separat från Djurövägen, med ett dike emellan för ökad säkerhet. Trafikverket har lagt cykelvägen på den sydöstra sidan av Djurövägen, på andra sidan vägen från Marby sett.
– Tanken är, om man ser på hela Djurövägen, att hålla oss på samma sida så mycket det bara går. Vi har gjort en helhetsbedömning för hela sträckan, inte bara etapp 1, och tittat på olika värden, till exempel naturvärden.
Det finns också mycket arkeologi i området, framför allt på den nordvästra sidan, som man vill undvika. Trafikverket har även vägt in markintrång och totalkostnad.
Om man bor i Marby måste man korsa Djurövägen för att komma till cykelvägen.
Busshållplatser längs Djurövägen görs mer tillgängliga, framför allt de vid korsningen upp till Marby. De byggs om, med tillgänglighetsanpassade plattformar.
Fram till den 7 januari kan man komma med synpunkter på planerna.
– Vi vill jättegärna att folk ska komma med synpunkter och höra av sig med vad de tycker och tänker kring det här, och även om man har kunskaper om området som vi kanske har svårt att få fram.
I mars ska planen för etapp 1 ut på granskning, en ny chans att komma med synpunkter.
Trafikverket räknar med byggstart för etapp 1 år 2021. Därefter tar det ett år att bygga. Arbetet med vägplanen för etapp 2 börjar efter årsskiftet.
Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket och Norrköpings kommun. Kommunen står för halva kostnaden.