Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuff situation för barnutredare

Svårt att rekrytera socionomer. Dyra avtal för HVB-hem samtidigt som övergången till stödboenden för ensamkommande ska ske.

På besök. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) besökte socialkontoret.

På besök. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) besökte socialkontoret.

Foto: Susanna Beskow Norgren

SAMHÄLLE2016-06-29 19:00

Det fanns mycket att prata om när barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) på onsdagen besökte myndighetskontoret Barn och unga vid socialkontoret på Vikboplan.

Bakgrunden till besöket är att regeringen förra veckan avsatte 210 miljoner kronor årligen i fyra år för att stärka bemanningen inom den sociala barn- och ungdomsvården i landets kommuner.

Norrköping får 1,6 miljoner kronor. Det räcker till 2,5 tjänster.

– Det är första gången som regeringen tillskjuter medel direkt till den sociala barn- och ungdomsvården. Det har aldrig hänt förut. Det här är ett kommunalt ansvar i grunden. Den sociala barn- och ungdomsvården var väldigt belastad och i ett ganska skört skick redan när regeringen tillträdde 2014. Sedan fick man dessutom den stora uppgiften att ta emot 35 000 ensamkommande barn, säger Åsa Regnér.

Socialdirektör Yvonne Thilander, verksamhetschef Åsa Karlsson, enhetschef Helena Borin och barnutredarna Sofia Bergenbrant och Kristina Halldin vittnade om den ansträngda situationen, om hård konkurrens om socionomer och om hur det lockat fler att arbeta med ensamkommande barn än att arbeta med tyngre barnutredningar i den övriga verksamheten, med knepiga föräldrakontakter och hot på sociala medier.

Många erfarna utredare har försvunnit.

– Vi kan inte rekrytera socionomer i tillräckligt hög utsträckning. Vi har tjänster som är vakanta, säger Åsa Karlsson.

– Just nu känner jag mig jätteslutkörd, säger den erfarna barnutredaren Kristina Halldin och talar om många svåra ärenden.

Sofia Bergenbrant som började jobba 2013 trivs med jobbet, men säger att det är tufft, med ett stort ansvar.

Ett annat dilemma är att Norrköpings kommun fram till slutet av nästa år sitter fast i dyra avtal med privata HVB-hem för ensamkommande barn samtidigt som en tredje boendeform, billigare stödboenden, införts. Staten inför från och med den 1 januari nästa år ett schablonsystem med en lägre ersättning för den formen.

Kommunens paviljonger kan ställas om, även om det inte är idealiskt, och också användas som genomgångslägenheter i bostadsbristens Norrköping.

– Jag har jättestor respekt när det gäller kommunernas utmaningar när det gäller det här. Men det är ett ohållbart läge. Det är skattebetalare som betalar den här notan när det gäller väldigt stora vinster och dyra avtal. Regeringen måste ta ansvar för den här kostnadsbilden, säger Åsa Regnér.

Fakta

Norrköping tog emot 350 ensamkommande flyktingbarn hösten 2015.

Förutom HVB-hem och familjehem finns nu en tredje boendeform, stödboende.

Övergångsperioden är svår för kommunen, som sitter fast med dyra avtal för privata HVB-hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om