På onsdagen besökte Ardalan Shekarabi, minister med ansvar för regionfrågan, Östsvenska handelskammaren i Norrköping.
Han beskrev Sverige som ett av de länder som har högst urbaniseringstakt i Europa och ett land med en demografisk utveckling där allt färre ska försörja allt fler. Det är viktigt med en effektivisering av den offentliga sektorn, eftersom utmaningar när det gäller finansiering väntar, menade han.
Shekarabi talade också om nya rörelsemönster.
– Folk pendlar över kommungränser och länsgränser, sa Ardalan Shekarabi och talade om att arbetsmarknadsregionerna blivit större.
Den offentliga sektorn och administrativa strukturer har inte hängt med människors vardag, menade han. Han talade också om behovet av ett större befolkningsunderlag i landstingens verksamhet, då sjukvården blir allt mer högteknologisk.
När indelningskommittén presenterade sitt delbetänkande framgick det att Östergötland inte kommer att ingå i någon storregion förrän 2023. Tanken är att Östergötland tillsammans med Kalmar, Jönköping och ett motvilligt Kronoberg ska bilda en storregion: Östra Götaland.
Kommunstyrelseordförandena Lars Stjernkvist (S), Norrköping, och Urban Granström (S), Nyköping, var vid Shekarabis besök tydliga med att deras kartor hade sett annorlunda ut.
Båda ser en koppling norrut, med ett tillväxtstråk upp mot Stockholm. Men Södermanland hamnar år 2019 i en region tillsammans med Uppsala, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län: Svealands län.
– Vi måste arbeta för att de frågor som är viktiga för människors och företagares vardag löses ändå, sa Urban Granström som betonade att var man än lägger administrativa gränser så förändrar det inte människors eller företagares beteende.
Lars Stjernkvist, som aldrig varit någon anhängare av storregioner, tycker att man borde ritat kartan efter hur arbetsmarknaden utvecklas. Den nu föreslagna indelningen är inte idealisk för Norrköping, säger han. Men samarbetet med Nyköping fortsätter, försäkrar han.
Anna Lövheim, näringspolitisk chef vid Handelskammaren, kritiserar att sjukvårdspolitiken har fått styra mer än regional utveckling. Hon undrade hur mycket hänsyn man tar till gräsrötterna i processen.
– Vi måste ha en bred dialog, svarade Ardalan Shekarabi.
Regionförändring kräver två riksdagsbeslut, med ett val emellan.