Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledamöter för en dag

Sex elever från Bergska skolan ska på måndagen till Riksdagshuset i Stockholm. Det handlar om Ungdomens riksdag där gymnasieelever från hela Sverige får debattera och träffa statsråd.

Ungdomsriksdagsledamöter. Per Leander, Dana Mostafaie, Tilda Gustafson, Minna Bauer, Elvira Ripskog och Madeleine Engström utanför Bildningen.

Ungdomsriksdagsledamöter. Per Leander, Dana Mostafaie, Tilda Gustafson, Minna Bauer, Elvira Ripskog och Madeleine Engström utanför Bildningen.

Foto: Patrik Selsfors

SAMHÄLLE2018-01-28 14:00

Vartannat år genomförs "Ungdomens riksdag" i Riksdagshuset i Stockholm. Då samlas 349 gymnasieelever från 115 gymnasieskolor över hela Sverige för att lägga motioner, debattera och träffa statsråd. På måndagen är det tionde gången detta genomförs och den här gången finns sex elever från Bergska skolans ekonomi- och samhällsprogram på plats.

Folkbladet träffar eleverna i Bildningen på fredagsförmiddagen tillsammans med deras samhällskunskapslärare Göran Rumenius. Det är ett gäng som verkar se fram emot måndagens Stockholmsbesök.

– Det ska bli allmänt kul att se hur det funkar i riksdagen, hur det går till, säger Elvira Ripskog som går det ekonomiska programmet.

– Vi har ju förberett oss på det här men man vet ju inte hur det kommer att bli i verkligheten.

Sedan oktober har eleverna på olika sätt planerat inför den här resan och strax innan jul skrev man motionsförslag. Den motion som till slut röstades fram stod Dana Mostafaie och hans grupp bakom: det handlar om ett förslag om "stafettpolitik" som syftar till att få fler yngre att engagera sig politiskt (se faktaruta).

– Det är viktigt och jag tycker att politiker också borde vara mer aktiva på sociala medier, det är där många unga är, säger Dana och Madeleine Engström håller med men varnar samtidigt för att det kan bli för mycket även av detta:

– Det får inte gå till överdrift. Titta till exempel på Donald Trump: hans twittrande är ju en katastrof.

Extra nervöst är det för just Madeleine och Per Leander som ska ta plats i talarstolen för anföranden om motionen.

– Det är väldigt nervöst och lite läskigt men det är ju lärorikt också, säger Madeleine och Per håller med men har en lite mer direkt approach: "Det är pang på bara!"

Efter att motionerna är lagda och debatterade får eleverna träffa fem ministrar och i samband med detta ska Tilda Gustafson ställa en fråga till demokrati- och kulturminister Alice Bah Kunkhe (MP).

– Jag har inte bestämt vilken fråga det blir riktigt än men vi har pratat om att hon nyss blev utnämnd till årets bäst klädda kvinna och vad hon tycker om det som kvinnlig politiker, det är ju lite ironiskt, säger Tilda.

De flesta av dem kommer att rösta för första gången i höstens val och följer politiken – åtminstone på nätet.

– Men det är många saker som sägs och många missförstånd, man får ta mycket med en nypa salt och tänka kritiskt, säger Minna Bauer som tillsammans med sina kompisar alltså får en spännande måndag i politikens tecken.

011-200 472

Motionen

Bergskaelevernas motion har rubriken "Bättre politik med stafettpolitik" och syftar till att få in fler unga i politiken.

Idén är "att kommun, landstings- och riksdagspolitiker skall kunna bytas av efter ett år för att låta någon annan ha ansvar under samma tid". Detta ska leda till att färre tröttnar.

Man skriver också i motionen att man vill att politik blir ett eget ämne i skolan för att väcka mer engagemang hos de unga samt att man bör genomföra fler studiebesök till riksdagen för att göra det lättare för eleverna att få upp ögonen för politik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om