När den manliga kollegan sträckte fram handen för att hälsa lade den kvinnliga lärarvikarien handen på sitt hjärta och bugade. Efter det fick hon inte fler lektioner på skolan.
Diskriminering, ansåg kvinnans fackförbund Unionen och stämde skolan i Arbetsdomstolen.
Men rätten avslår Unionens krav på ersättning för diskriminering.
Enligt Unionen krävde skolan att lärarvikarien skulle handhälsa även på manliga kollegor, vilket innebar att lärarvikarien inte kunde utföra sitt jobb.
Men enligt Arbetsdomstolen har Unionen inte lyckats bevisa att skolan krävt detta, och därmed har facket inte heller gjort det sannolikt att lärarvikarien diskriminerats.
Frågan om det är diskriminering att kräva att alla ska skaka hand har därmed inte prövats.
Detta är såvitt känt första gången som frågan om handskakning, när det rör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, prövats i högsta instans för arbetsrättsliga tvister.
Rektorn på den aktuella skolan, Kunskapsskolan, ställde vikarien inför frågan om hon ställde upp på skollagens krav på likabehandling av kvinnor och män, varefter vikarien lämnade skolan.
– Vi är glada att Arbetsdomstolen går på vår linje och välkomnar beskedet att det inte har handlat om diskriminering. Vi har en mångfald av både medarbetare och elever och för oss är det en självklarhet att stå upp för och samlas runt skolans värdegrund, samtidigt som vi har en variation av kulturella och religiösa uppfattningar på våra skolor, säger Fredrik Lindgren, vd för Kunskapsskolan i Sverige.