På torget mellan varuhusen Linden och Spiralen håller medarbetare på måndagen på att plocka i ordning den container som är inredd lite som en bostad (den har till och med en toalett i ett hörn). Det handlar om en fortsättning på den satsning som inleddes med den omsrivna 72-timmarsvistelsen i ett hus utan värme och rinnande vatten och containern ska finnas på plats till och med onsdag.
– Kommunen har ett lagstadgat ansvar att informera medborgarna om de här frågorna, sedan är frågan om man nöjer sig med att skicka ut en broschyr eller om man vill informera ordentligt, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun som var en av deltagarna i husvistelsen (den andra var Finspångs beredskapssamordnare Nina Öberg).
Så denna container är uppföljningen på husvistelsen och här kan man få handfasta tips på hur man ska tänka när vare sig el, vatten eller värme finns tillgängligt.
– Det handlar om att tillse fyra huvudområden: värma, mat, vatten och trygghet och kommunikation. Det är en oerhörd skillnad på om man har en krislåda mot om man saknar det om något händer; hade vi varit i det där huset och inte haft lådan att tillgå hade det inte varit roligt, tror Richard Tjernström.
Kommer ni att följa upp det här ytterligare?
– Ja, efter nyår kommer vi att gå ut med bioreklam. Dessutom har vi innan våra kampanjer gjort telefonmätningar där vi frågat om människors krisberedskap, det ska vi göra igen efter nyår så det blir intressant att se om det är någon skillnad. Sedan ska vi naturligtvis göra olika former av uppföljningar år efter år, berättar Richard Tjernström innan han går iväg för att prata med nyfikna medborgare som tittar in i vagnen.