Enhetschef Marius van den Burg vill inte svara på några frågor.
– Jag kommer aldrig att uttala mig, jag får inte uttala mig i enskilda fall utan hänvisar till vår regionchef.
Åsa Lundin, som är regionchef vill inte heller pratat med mig utan vill ha skriftliga frågor.
Hur kommer det sig att tidigare intagna och kompisar kan besöka hemmet utan att personalen uppmärksammar det?
– En HVB-verksamhet är inte en sluten anstalt och vi har inga möjligheter att låsa in de boende eller att vidta andra begränsningsåtgärder. HVB-hem är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. Obehöriga får inte vistas på boendet.
Hur kan personer sova över på en madrass i ett av de tomma rummen utan att det uppmärksammas?
– De boenderum som är tomma är enligt rutin alltid låsta men på grund av ett tillfälligt fel i avloppet var ett av rummen upplåst. Det utnyttjades olovligen av en person. Det är ytterst beklagligt.
Hur kan man ha en bultsax på hemmet utan att det upptäcks?
– Vi har inga lagliga möjligheter att utan tillstånd från ungdomarna söka igenom deras rum och personliga tillhörigheter. Vi har rutiner som innebär att vi uppmuntrar ungdomarna att efter exempelvis en hemvistelse packa upp sina tillhörigheter tillsammans med personal.
Hur kan ungdomarna som är intagna tillåtas vara ute på nätterna?
– Vi har inga möjligheter att vidta några begränsningsåtgärder utan vi arbetar med ungdomarnas delaktighet utifrån de uppdrag vi får från socialtjänsten och gör överenskommelser med varje individ. Det finns olika rutiner kring hur vi hanterar eventuella avvikelser beroende på om ungdomarna är placerade enligt SoL (frivillig placering) eller LVU (tvångsplacering).
Hur kan en ambulans hämta en intagen utan att den sovande personalen vaknar?
– I detta fall har den boende mött upp ambulansen utanför verksamheten utan att informera personal. Personal finns alltid tillgänglig dygnet runt.
IVO har fått in 78 anmälningar gällande Nytida, vad beror det på?
– Om du menar hela bolaget Nytida så kan jag inte svara på det, utan bara för mina ansvarsområden.
Domaren i tingsrätten anser inte att det är tryggt för ungdomar att bo på Strömmen – vad säger du om det?
– Jag vet inte vad domaren menade och varför domaren gjorde den värderingen. Vi arbetar kontinuerligt med kvalitetshöjande insatser och förbättringsområden och IVO är den granskande myndighet som gör bedömningen kring huruvida vi har brustit i vår verksamhet eller utifrån våra rutiner.
Vilket ansvar har ni för att det som skedde kunde ske?
– Vi tar vårt uppdrag på största allvar och arbetar ständigt med förbättringar och där är IVO, som är vår granskningsmyndighet, viktig. I en HVB-verksamhet finns det utmaningar då de ungdomar som blir placerade ofta har en psykosocial problematik och normbrytande beteende och det är detta som vi arbetar med dagligen för att kunna skapa förutsättningar för dessa ungdomar att få en ökad livskvalitet.
Vad gör ni för att säkra ungdomarnas trygghet på Strömmen?
– Vi arbetar ständigt med ungdomarnas delaktighet och motivation i olika forum och vi följer på veckobasis upp ungdomarnas upplevda trygghet i verksamheten. Vi följer de regler, avtal och lagar som styr vår verksamhet. Vi arbetar hela tiden med utbildningar, kompetenshöjande åtgärder och metoder som skapar en bättre miljö och livskvalitet för såväl boende som personal.