Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Över 80 procent är arbetslösa

Arbetslösheten bland unga sjunker i länet. Men för utrikes födda är den fortsatt hög – i Valdemarsvik ligger den på över 80 procent.

Foto:

SAKNAR JOBB2016-10-11 10:08

Under september var 3 235 personer mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Östergötland. Det är 870 färre jämfört med september

2015 och totalt ligger arbetslösheten på 13,4 procent i länet, vilket är något högre än rikssnittet på 11,7 procent.

Ungdomarna gynnas bland annat av ett relativt gott konjunkturläge samt

av pensionsavgångarna från arbetsmarknaden. Högst ungdomsarbetslöshet i länet har Valdemarsvik med 20,1 procent följt av Finspång och Motala med 19,5 respektive 18,3 procent. Lägst arbetslöshet bland unga har Boxholm med 5,7 procent och Ydre med 6,7 procent. Det är framför allt i branscher som restaurang, handel och till viss del lager som unga får sitt första jobb.

– Det är så kallade ingångsbranscher. Men vi skulle gärna se att fler utbildar sig inom vård och omsorg, eftersom det kommer krävas mycket arbetskraft inom den branschen, säger Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping, Finspång och Valdemarsvik.

Men siffror från Arbetsförmedlingen visar att det är stor skillnad mellan inrikes födda och utrikes födda ungdomar. Bland inrikes födda ungdomar är den relativa arbetslösheten 10,0 procent i länet, medan den bland utrikes födda ungdomar är 42,4 procent. Högst arbetslöshet bland utrikesfödda ungdomar har Valdemarsvik med 81,6 procent.

– En förklaring till detta är ett högt inflöde av utrikesfödda ungdomar och att många av dem saknar gymnasiekompetens, säger Annelie Almérus, analytiker i Östergötland.

Inger Schroeder har god tilltro till att arbetslösheten i den här gruppen kommer att sjunka.

– Företagen i Valdemarsvik vill väldigt gärna hjälpa till att ta ett socialt ansvar för de nyanlända. Vi jobbar väldigt tätt med företagen och har en god kontakt, säger hon.

Redan finns flera projekt som riktar sig till unga arbetslösa i länet, överenskommelser som "delegation unga till arbete".

– Det finns en bra struktur i varje kommun kring arbetslösa ungdomar, säger Inger Schroeder.

När det gäller utrikes födda är det viktigt att exempelvis kombinera praktik med språkträning.

– Det finns rätt mycket verktyg att ta till. Men till syvende och sist måste det finnas arbetsgivare som är beredda att ta emot. Och det ser positivt ut, säger hon.

Linköping har lägst arbetslöshet bland utrikes födda med 28,4 procent. Bland inrikes födda ungdomar har Motala högst arbetslöshet med 13,5 procent medan Ydre har lägst med 3,9 procent.

Arbetslösa

Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län september 2016:

18 019 (8,5%)

10 004 män (8,9%)

8 015 kvinnor (7,9%)

3 235 unga 18-24 år (13,4%)

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!