Undersökning, som gjorts av försäkringsbolaget IF, visar att 55 procent av 1000 tillfrågade rektorer anser att trafiksäkerheten inom skolområden är ett allvarligt problem. Hela 61 procent är oroliga för att något allvarligt ska inträffa.
– Det är en fråga vi håller som aktuell, säger Åsa Amrén, rektor på Gustaf Adolfskolan i centrala Norrköping.
– Vi har tagit det med vår kommun i samband med en ombyggnad av trafiksituationen. Det behövs uppmärksammas runt vår skola med övergångsställen, busshållsplatser och inkommande trafik.
Enligt rektorerna är det föräldrarna som skjutsar sina barn som är den största trafikfaran. En av fem rektorer upplever att fler föräldrar struntar i trafikreglerna runt skolområdet. Det största trafikproblemet som uppstår vid skolor är att alltför många bilar dyker upp samtidigt och skapar kaos vid lämning och hämtning.
– Till vår skola kommer många gåendes, så vi har inte riktigt det problemet. Då är det snarare riskerna för de elever som kommer fotburna till skolan som vi måste uppmärksamma.
33 procent av de tillfrågade rektorerna tycker att höga hastigheter vid skolan är ett stort problem. Men även trafiken inne på skolområdet är en riskfaktor. De flesta skolor får idag sin mat levererad av varubilar.
– Vi har ändrat våra rutiner inför det här läsåret och fått bort budtrafiken. Leveransen sker istället utanför skolområdet i en lokal vars entré ligger ut mot vägen, säger Åsa Amrén.
Finns det ytterligare åtgärder ni skulle kunna vidta?
– Inte ha busshållplatserna på samma plats exempelvis. Räknar man trafiken i vissa gathörn så kan man lätt se vart våra kritiska punkter finns. Idag har vi övergångsställen nära skolan, det skulle man kunna säkra upp, säger Åsa Amrén.