Så ska olyckorna minska

Över tvåtusen svenska medborgare – motsvarande ett snitt på 116 personer per år – har drunknat sedan sekelskiftet. Sedan 2013 har drunkningsfallen legat stadigt över hundra personer per år, det visar ny statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

Beredskap. Sjöräddningen har tillgång till helikopter vid svåråtkomliga fall.

Beredskap. Sjöräddningen har tillgång till helikopter vid svåråtkomliga fall.

Foto: Andreas Skogh

Säkerhet2017-07-24 07:18

Under det senaste halvåret har 54 personer drunknat i Sverige. I och med det hittills milda semestervädret väntas siffrorna kunna stiga de närmsta månaderna då flest antal drunkningsolyckor sker under sommarmånaderna. Ny statistik från Svenska Livräddningsförbundet visar att 70 personer har omkommit i drunkningsolyckor i Östergötland sedan sekelskiftet. I fjol drunknade fyra personer i länet, i år har hittills tre personer omkommit.

Sjöräddningen i Sverige bygger på tät samverkan mellan frivilliga krafter, statliga myndigheter och kommunal räddningstjänst. 1995 startade Göran Johansson upp Sjöräddningssällskapets station i Arkösund. Idag är han upplysningsman och jobbar kontinuerligt med säkerheten på sjön och informerar om risker på båtklubbar och hamnfestivaler med sjöräddningssällskapet.

– Många tror att någon som håller på att drunkna skriker på hjälp och kan göra sig hörd, men drunkning sker väldigt tyst. Vattnet i luftrören gör så att man inte får kraft att skrika på hjälp, förklarar Göran Johansson.

Drunkningsfallen har en stark koppling till båtlivet - och alkoholen. Sex av tio som drunknar vid fritidsbåtsolyckor har druckit alkohol, enligt undersökningar. Men varje år drunknar också personer till följd av olyckor vid fiske eller skoteråkning. Det mest återkommande fallet är när en onykter person, på egen hand, ger sig ut i en liten båt på en insjö.

– Alkohol och sjöliv hör inte ihop. På sjön ska man vara nykter. Det är precis som på vägen, riskerna ökar när man har alkohol i blodet, säger Göran Johansson.

Livräddningssällskapet har ett delmål på att komma ned under 100 drunkningsolyckor per år. Göran Johansson menar att rätt flytväst är mycket avgörande för att kunna nå de målen.

– Framförallt barn ska ha en flytväst som vänder andningsvägarna uppåt så att man inte ligger med näsa ner i vattnet. Segelvästar håller en flytande, men vänder en inte rätt.

Vad är mer viktigt att tänka på vid vattnet?

– Att alltid vara försiktig vid vatten och ha uppsikt över barn och andra som inte är simkunniga. På lite större båtar finns det säkerhetsselar exempelvis, men att alltid vara vaksam är det som i slutändan kan rädda liv, säger Göran Johansson, upplysningsman på sjöräddningsstationen i Arkösund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om