Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter stölden: Får låna utrustning

Förr hängde där ett antal dressyrsadlar. Nu gapar hängarna tomma. Helgens stöld från Skogslotten slår hårt mot verksamheten. Nu har de fått låna ihop lektionsutrustning till hästarna.

Dressyrsadlar. Övre raderna gapar tomt efter tjuvarnas framfart. Nedre består av reservsadlar som delvis är inlånade, berättar Anita Jonsson.

Dressyrsadlar. Övre raderna gapar tomt efter tjuvarnas framfart. Nedre består av reservsadlar som delvis är inlånade, berättar Anita Jonsson.

Foto: Mikael Strand

Sadelstöld2016-09-01 08:30

– Först kände man paniken över att vi inte skulle kunna hålla lektioner. Men som tur är hade vi ett litet eget lager med extrasaker. Och sen har de andra ridklubbarna lånat ut en del utrustning så verksamheten har kunnat vara i gång. Det är verkligen jättesnällt, säger Stefan Jonsson, som äger Skogslotten tillsammans med sin fru Anita Jonsson.

Sadelstölden upptäcktes när personalen kom till jobbet på måndagsmorgonen. Anita och Stefan Jonsson bor på gården men hörde aldrig när tjuvarna rullade in. De tror att de tog den infart som gjorts tillfälligt för att byggbilarna ska komma in på området. Paret är säkra på att den som stal grejerna var väl medveten om vad de gjorde och har rekat området innan. Särskilt som de riktade uppmärksamheten mot den sadelkammare som var olåst och lättare att få tillgång till.

– Det tror jag absolut. Och sakerna är säkert redan utomlands. Det var de antagligen redan i går, säger Anita Jonsson.

De lädersadlar som Skogslotten använder sig av till lektionshästarna är noga utprovade märkessadlar. De har således ett bra andrahandsvärde. Tjuven tycks ha vetat vad den gjorde då de billigare, mindre eftertraktade, shetlandsponnysadlarna lämnades kvar.

– De har inte riktigt samma andrahandsvärde, säger Anita Jonsson som också menar att det kan bli svårt att hitta likvärdig utrustning.

– Det är ingenting man bara kan köpa nytt. Att hitta bra utrustning är något man bygger upp under åratal, säger Anita Jonsson.

Det uppskattade värdet på stöldgodset är mellan 250 000 och 300 000 kronor. Det är ungefär vad det kan komma att kosta att ersätta sakerna. Särskilt då vissa sadlar är ovanliga på begagnatmarknaden.

– Det kan ju vara så att vi behöver köpa nytt för att ersätta det gamla. Då blir det en merkostnad. Till dess får vi köpa in lite paddar och annat och använda till de lånade sadlarna, säger Anita Jonsson.

När Folkbladet besöker Skogslotten har ägarna ännu inte fått besked om hur mycket försäkringen täcker.

– Dels är det sen självrisk och sen blir det ju åldersavdrag också då sadlarna är begagnade. Så vi vet inte hur mycket det täcker än. Men det är klart att det kommer att bli en kännbar förlust, säger Stefan Jonsson.

Stölden är polisanmäld, men ingen är ännu utpekad som misstänkt för brottet.

Stöld

Sadelstölder är en allt mer vanligt förekommande företeelse. Sadlar är svåra att spåra, och är därför lätta att sälja vidare.

Vid inbrottet på Skogslotten försvann 26 sadlar och 26 träns.

Det sammanlagda värdet uppskattas till mellan 250 000 och 300 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om