Det var i lördags (den 2 april) som Nathalie Skoglund kom åkande i bil på E22 och närmade sig Söderköping i höjd med Tomtaholm söder om staden när hon fick syn på ett djur ute på ett gärde.
– Jag tror det var en varg, den var stor, llite mörkare grå och lufsade fram precis som en varg, berättar Nathalie Skoglund som inte kunde stanna bilen och ta en bild eftersom hon färdades på E22.
Strax efteråt passerade hon ett gärde där det gick lamm.
– Då bestämde jag att dela på Facebook så djurägare i området blir varnade, säger Nathalie Skoglund som i sin Facebookstatus beskriver att hon tror det var ett ungdjur eller en mager vuxen varg.
Det har inkommit flera observationer om varg i Östergötland under det senaste året men inga är bekräftade.
– Men det finns inget som säger att det inte skulle kunna vara en varg, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
– Det har ju hänt att vargar passerat genom länet men då rör det sig ofta om en ensam varg, de strövar ofta vidare i sökandet efter en partner.
Huruvida vargar blir sedda under sina strövtåg beror på.
– Det finns vargar som inte är särskilt skygga och blir sedda av många men tar de en annan väg kan de gå helt osedda genom länet, upplyser Mia Kjällander som också pekar på att det är svårare nu när snön är borta att tolka spåren efter en eventuell varg.
Så hur ska man tänka om man är djurägare i trakten med till exempel lamm och blir orolig?
– Ja, man kan ju ta lammen närmare sin gård till exempel. Har man en hage med fårnät, alltså bättre stängsel, så kan man ha dem där. Är man väldigt orolig så får man väl ta in lammen, säger Mia Kjällander.
Ser man en varg så tycker Mia Kjällander att man ska inrapportera detta.
– Ja, vi vill ha in observationer. Det allra bästa är ju om man får en bild på djuret även om det är sällan bilder blir tillräckligt bra för att enhetligt kunna fastslå att det rör sig om en varg. Det finns en öppen skandinavisk sajt för att inrapportera rovdjursobservationer som heter "skandobs.se"; dit jag tycker att man ska inrapportera om man ser något säger Mia Kjällander.
Sajten skandobs.se är alltså ett skandinaviskt rapporteringssystem för björn, järv, lodjur och varg. Syftet är att få in så många observationer som möjligt. Detta "bidrar till ökad kunskap om förekomst och utbredning av dessa arter" som man skriver på sajten.