Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landshövding på hal is

Två möjliga rekord slogs vid invigningen av naturreservatet Rövareberget under lördagen.

Invigning. Björn Esping var på plats.

Invigning. Björn Esping var på plats.

Foto: WA

Rövareberget2017-02-12 15:00

Dels var det tionde gången som Kolkvartetten spelade vid en naturreservatsinvigning. Dels var det första gången i sin karriär som landshövding Elisabeth Nilsson åkte långfärdsskridskor till ett officiellt invigningsuppdrag.

Många människor hade samlats på Silludden nere vid sjön Svängbågens nordöstra strand för att vara med vid invigningen av Rövareberget. De flesta hade likt landshövdingen - och Folkbladets reporter! - tagit sig till platsen med hjälp av skridskor. Svängbågens is var enligt flera sakkunniga uttalanden av yttersta kvalitet. Den 25 kilometer långa och med vackra vyer försedda banan var dessutom synnerligen väl plogad.

Mikael Burgman på Länsstyrelsen i Östergötland ansvarar för förvaltningen av Östergötlands 232 naturreservat. Burgman berättade i ett kort tal under invigningsceremonin att det bara i Norrköping finns 45 naturreservat varav kommunen själva tagit initiativ till 15 stycken av reservaten.

Det senaste tillskottet är således Rövarebergets naturreservat som har tillkommit genom ett samarbete mellan skogsföretaget Holmen, Länsstyrelsen och engagerade människor i lokalbefolkningen.

Aihry Åsberg bor i Björkhem - en by alldeles invid Silludden - är positiv till reservatsbildningen.

– Jag tycker det är jättebra att reservatet kommer till. Det ser nog till att öka intresset för både sjön och den fina naturen på land. Silludden är en fin rastplats såväl för sommarens många kanotister som för vinterns skridskoåkare och för de som går på de fina vandringslederna här omkring, sa Aihry till Folkbladet.

Kolkvartetten - för dagen decimerad till duon Jörgen Andersson på dragspel och Rune Persson på fiol - bjöd bland annat på Bränd-Pers vals och på Horgalåtens smäktande toner.

Innan, under och efter landshövdingens invigningstal minglade människor runt. Per Reimer som är aktiv i Bråvallaskrinnarna -BSK - passade på att tala med landshövdingen om det gemensamma intresset för långfärdsskridskor. De båda och många fler lät sig väl smaka av nygrillade korvar, lägereldskokat kaffe och av nystekta kolbullar som arrangörerna bjöd på. Naturreservatsförvaltaren Mikael Burgman visade sig vara en gedigen naturkock. Hans djärva luftvändningar av kolbullarna mötte stor uppskattning.

Landshövding Elisabeth Nilsson höll ett naturinspirerat invigningsanförande. Hon vävde samman en berättelse av de spår av lo som hon och maken sett med Rövarebergets sällsynta bittra taggsvamp, dess gammeltallar och med de grova asparna.

– Älg och annat kronvilt äter bland annat sälgens plantor. När sälgen försvinner blir humlorna färre. När humlorna blir färre så försämras pollineringen, sa Elisabeth Nilsson.

Rövareberget

Nära sjön Svängbågens nordöstra strand ligger Rövareberget. Namnet minner om tider då Kolmården var en djup skog som var svår att passera säkert på vägen mellan Östgötaslätten och Södermanlands jordbruksbygder. Kring Rövareberget och ned mot Svängbågen finns fortfarande områden med relativt orörda skogar kvar. Länsstyrelsen Östergötland beslutade 22 juni att bilda ett 45 hektar stort naturreservat av dessa skogar. I reservatet ingår också några mindre hagmarker och före detta ängar som minner om småjordbruken i skogsbygderna. I barrblandskogen är det asparna som har den mest exklusiva faunan och floran. Här finns många mycket gamla aspar med rödlistade arter som aspgelelav och asppraktbagge.

Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om