– Jag som hade trott på kanske 20-30 personer och så kommer det nästan 100, konstaterade hon. Det känns ju fantastiskt roligt med det stora intresset.
Det var Rönö Hembygdsförening, som bjudit in till en fornvandring på två områden med gravfält runt Rönö kungsgård.
– Vi hade inte heller trott på så här stort intresse, sa Stefan Jakas från Rönö Hembygdsförening. Att vi är uppåt 100 personer på en sån här fornvandring, känns som ett världsrekord för vår del...
Ann-Charlott Feldt, som jobbar på Östergötlands museum, gick sedan i täten för den stora klungan av deltagare och berättade om gravhögarna, som man kom fram till och andra spår, som forntidens människor lämnat i landskapet i Rönö med omnejd.
– Mest jobbar jag med medeltiden, men idag handlar det alltså om järnåldern. Och jag kan berätta att jag idag i bakluckan på bilen, har med mig samtliga arkeologiska fynd från järnåldern som vi har i museets samlingar från Rönö socken.
– Det är alltså inte så många, men de fynd vi har är en stenyxa samt några fynd som hittades efter att stormen Gudrun hade passerat här. Då vändes det nämligen upp en rotvälta med en grav därunder och där hittades brända ben och fyra pärlor och det har jag med mig och som ni kan titta på idag.
Hur gamla är gravfynden, undrade en av deltagarna?
– Gravfynden är från vendeltiden, det vill säga runt år 600 efter Kristus. Och när det gäller stenyxan, tror vi att den är från cirka år 2 500 - 3 000 före Kristus.
När det gäller gravfynden, har markägaren Lars Béve röjt undan växtlighet just där gravfältet på hans marker är och även satt upp och även märkt ut gravarna med plastkäppar. Dessutom hjälper korna till att beta av markerna.
– Det är vi förstås tacksamma för, eftersom det annars är svårt att upptäcka de nio gravhögar, som finns på just det här gravfältet, sa Ann-Charlott Feldt. Sammanlagt är alla de här gravarna daterade från år noll och fram till cirka 600 efter Kristus.
– Här har inga gravar grävts upp, berättade hon. Men från uppgrävningar på andra platser, vet vi att man inte brukar hitta så mycket fynd, efter man brände både människor och saker, så det brukar mest vara brända benrester som man hittar. Eller också ingenting och en sådan grav kan bara vara gjord som ett minnesmärke efter någon som försvunnit till havs eller på något annat sätt.
Efter besöket på Rönö kungsgård fortsatte gruppen till ytterligare två gravfält frän järnåldern en bit bort, på Kvarnbackens marker.