Titt som tätt dyker det upp frågor och diskussioner om rondellkörning. Det kan vara på festen, under fredagsmyset, i sociala medier och genom telefonsamtal till Magnus Sjonnebring, utredare trafikregler på Transportstyrelsen. Den absolut vanligaste frågan han får just nu handlar om vem som ska lämna företräde för vem när bilen i vänster körfält ska köra ut ur cirkulationen, medan bilen i höger körfält ska svänga vänster.
– Så kolliderar bilarna, och då är frågan vem som har orsakat den? Det är troligen den i vänster körfält, säger han.
Det här kan vålla heta diskussioner: inte kan man väl svänga vänster i höger körfält? Men, jo då.
– Det finns generellt inget ”skakrav” på i vilken fil du ska ligga. Välj det körfält som är lämpligast för den fortsatta färden. Men det är rätt smart av de som går in i höger körfält och svänger vänster, för då behöver de inte byta körfält när de ska ut ur cirkulationen. Titta på lastbilar till exempel, de gör ju ofta det för de behöver större utrymme när de svänger, exemplifierar Magnus Sjonnebring.
När bilen förflyttas i sidled inne i cirkulationen, vanligtvis från vänster till höger körfält, då har föraren i den förflyttande bilen väjningsplikt mot eventuella fordon i höger körfält.
– Samma sak när en bil ska rakt fram i vänsterkörfält, medan bilen i höger körfält svänger vänster. Då har föraren i vänster körfält väjningsplikt mot den som ligger i den högra.
En förare som kör in i en cirkulationsplats har väjningsplikt mot varje fordon som befinner sig i cirkulationen. När du ska köra ut ur cirkulationen ska du ge tecken till höger:
– Man kan se cirkulationsplatsen som en korsning och när du lämnar den ska du ge tecken, oavsett om du ska köra rakt fram, svänga höger eller vänster, säger Magnus Sjonnebring.
Undertecknad, som tog körkort 1997, fick dock inte lära sig dessa ”blinkregler”.
– Jag gissar att du fick lära dig att ligga i vänster körfält när du körde in i cirkulationen och blinka vänster om du skulle svänga vänster, att ligga i höger körfält och inte blinka överhuvudtaget om du skulle rakt fram och ligga i höger körfält och blinka höger om du skulle svänga höger?, säger Magnus Sjonnebring.
Reglerna för teckengivning har varit desamma sedan 1972 och trafikkungörelsen. Troligen har tillämpningen sett annorlunda ut över tid, och det är därför olika man lärt sig olika på trafikskolorna beroende på när man tagit sitt körkort.
Det är dock upp till varje körkortsinnehavare att hålla sig uppdaterad på vilka regler som gäller.
– Det är naturligtvis så att om man skaffat ett körkort har man en plikt som förare att hålla sig uppdaterad på vilka regler som gäller, och inte bara luta sig tillbaka. När det kommer större förändringar i regelverken så brukar vi gå ut med detta på vår hemsida och i sociala medier. Men det är upp till fordonsägaren att vara nyfiken och hålla sig uppdaterad, säger Magnus Sjonnebring.