Landshövdingen började sin Finspångstur med att besöka Hönshuset i Regna innan hon for vidare till Lotorp och vandrarhemmet där. På Risinge hembygdsgård tog föreningens ordförande Fredrik Blomberg emot.
Museet har många vanliga gamla bruksföremål men också en väldigt ovanlig pjäs. En pjäs som väger 1700 kilo. Det är ett badkar i Kolmårdsmarmor som en gång i tiden tillhört den sköna Aurora. Det imponerade på landshövdingen.
– Vi måste ju också nämna Risingevisan, sa Fredrik Blomberg.
Han berättade att det var samma sång som sedan blivit mer känd som Ack Värmeland du sköna.
– Värmlänningarna stal den, sa Fredrik Blomberg.
– Har du dokument på det du kan skicka så får jag prata med landshövdingen i Värmland, sa Elisabeth Nilsson och skrattade.
Ville se kyrkanEgentligen fanns inte Sankta Maria kyrka med på programmet men Elisabeth Nilsson hade hört talas om den och ville gärna ta en titt. Gerd Svensson visade gärna kyrkan.
Därefter for Elisabeth Nilsson vidare till Hejtorps gård. Där finns ett gårdsmejeri och ägarna samarbetade med tre andra företag som därför också fanns på plats med sina produkter. Britta och Lennart Andersson har en gård där de föder upp köttdjur och sedan styckar de och säljer köttet i sin egen butik i Norsholm och Ann-Sofie Pettersson driver Jogerstorps trädgård, Forsmans lax och lamm fanns också på plats.
Ägarna på gården Kristina och Mattias Carlsson har getter. Kristina gör mejeriprodukter, framförallt ostar, på getmjölken.
Utbyta åsikterDen här eftermiddagen fick dessa småföretagare chansen att diskutera med landshövdingen över en bit mat och kaffe.
– Är Bondens marknad viktig för er? ville Elisabeth Nilsson veta.
– Ja, och vi har försökt lansera det i Norrköping men det är trögare, sa Britta Andersson.
De fick också chansen att berätta hur kontakterna med länsstyrelsen ser ut och vad som kunde förbättras.
Därifrån åkte sedan landshövdingen vidare och avslutade sin Finspångsdag i Björke vävstuga.
Du kommer gärna till Finspång?
– Ja det är en livfull kommun, sa landshövdingen. Den är på så många sätt så internationell i och med industrin.
Läs mer i måndagstidningen