Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skönhet från svunnen tid

Vad hade man på sig förr? Hur tillverkades alla vackra spetsar och tyger? Genom den gedigna kunskapen som finns hos Risinge Hembygdsförenings medlemmar kan du få svar.

Gula rosor är inte vanligt. Här finns en Gul Persiana från Erstorp. Röda streck på bladen har inventerarna bara återfunnits när den här arten förekommer i Östergötland.

Gula rosor är inte vanligt. Här finns en Gul Persiana från Erstorp. Röda streck på bladen har inventerarna bara återfunnits när den här arten förekommer i Östergötland.

Foto: Lillemor Molin

RISINGE2010-07-08 03:00
I ett strålande väder invigdes textilutställning på övervåningen i hembygdsgården.Åsa Johansson, som dagen till ära var inklädd medeltida kläder, utbringade en skål och ryckte upp rosetten på det blågula bandet i dörren och öppnade utställningen.- Flera ur hembygdsföreningen har haft en cirkel och sytt upp medeltida kläder, berättar Birgitta Hertin som jag hittar en våning upp.Själv har hon valt 20-talsmode i stället.- Ja jag ville ha något annorlunda. Den här blusen köpte jag på loppis för en 125 kronor. Jag kan tänka mig att den som ny hade kostat runt 600 kronor med dagens priser, säger hon.Examensprov
Tidigare har hon jobbat som textillärare vilket gett henne intresse att fortsätta med det efter pension.En annan lärarinna finns representerad på utställningen.- Det här är examensprover som Elen Anderson gjorde under sin utbildning, berättar Birgitta Hertin.Elena Andersson tog sin examen 1902 i Kalmar och arbetade som lärare i 38 år i Finspång. Proverna i stickning, virkning och brodyr är väldigt välbevarade.Visar olika modeller
Tanken med utställningen är att visa allt från tekniker och kläder till tyger och andra material som användes förr. Nästan alla saker är skänkta till hembygdsgården men en del brudklänningar är lånade.- Det finns oftast mycket saker som folk vill ge. Det jag gärna skulle se mer av är rena textiler och vävda alster. Gamla mönster och recept är också intressant, säger Birgitta Hertin.Modernt glapp
Det som inte verkar så mycket hembygd just nu eftersöks också.- Ja vi har ett glapp från slutet av 40-talet och fram till nu. Så allt från husgeråd till papiljotter från 40- till 60-talen efterfrågas. Många tänker inte på att det blir gammalt någon dag det med, säger Birgitta Hertin.Nu hoppas hon att många kommer dit och tar del av föreningens kunskaper.- Jag kan garantera att de som jobbar här i sommar har ett och annat att berätta om utställningen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om