Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julstök i Risinge prästgård

Det ska börjas i tid. Och någon som börjat i god tid är Malte Lundbom som bara tre och en halv vecka gammal, i lördags tog del av en gammeldags julförberedelse i Risinge prästgård.

Efter några försök så fick Karolina Lundmark in snitsen för hur man gör när man stöper ljus. Gunilla Liljeqvist, Berit Dahl och Iris Pettersson bistod gärna med sin kunskap. 
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Efter några försök så fick Karolina Lundmark in snitsen för hur man gör när man stöper ljus. Gunilla Liljeqvist, Berit Dahl och Iris Pettersson bistod gärna med sin kunskap. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

RISINGE2003-12-01 06:00
Världens yngsta tomte måste han vara, men storasyster Tilde som är tre år är inte heller så där lastgammal för att vara tomte.
Tomtar sägs ju kunna bli många hundra år.
Hur många hundra år traditionen i Risinge prästgård är när det gäller att förbereda inför julen, vet jag inte, men populariteten håller i sig. Här råder febril aktivitet i minsta lilla vrå - precis som i tomteverkstaden.Doften av pepparkakor sprider sig i hela prästgården och blandar sig med granrisdoften och doften av stearin.

120 stöpta ljus
I ett av rummen prövar tolvåriga Karolina Lundmark för första gången på att stöpa ljus.
- Först var det lite svårt för jag visste inte hur jag skulle göra.
Efter några försök så fick hon i alla fall in snitsen och ljusen blev tjockare och tjockare. 120 stycken ljus ska det bli.
Det stöps ljus, det bakas och pysslas precis så där som man önska att alla hade tid med. Mycket folk på plats med det råder ändå ett kreativt lugn.

Grönkål populärt
I hembygdsgården berättar Birger Persson om grönkål och han har lockat till sig så många lyssnare att många inte kommer in i rummet, utan samlas utanför. Många var det också som passade på att gå den kluriga tipspromenad, där det gällde att gissa vad olika föremål används till, vilket inte var helt enkelt.
Utanför prästgården, hembygdsgården och Sankta Maria kyrka låg dimman tät, tunga vattendroppar lämnade träden, ljusen brann och man kunde lätt få en känsla av att befinna sig i en saga.
Dagen avslutades med en gudstjänst i kyrkan där det första adventsljuset tändes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om