Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förr gjordes det ordentligt

Helgen i Finspång gick i julens tecken. På Hembygds- och Prästgården vid Sankta Maria kyrka hölls traditionsenligt jul i gammal stil.

Lena och Elsa Svensson passar på att fixa adventspresent till farmor Gerd Pettersson i Finspång.  Foto: Lillemor Molin

Lena och Elsa Svensson passar på att fixa adventspresent till farmor Gerd Pettersson i Finspång. Foto: Lillemor Molin

Foto:

RISINGE2010-11-29 03:00
Stjärnviks slott blev årets mall till det numera traditionsenliga pepparkakshuset som lottades ut i Hembygdsgårdens lotteri.- Det är kanske lite fuskbygga om man granskar noga. Men jag har haft foton och mätt på för att få det så skalenligt som möjligt, säger byggmästare Torsten Strand.Det är inte första gången han gör pepparkakshus av kända byggnader. Förra året stod Sankta Maria kyrka modell och året innan Hembygdsgården.- Men jag är van byggare och har gjort många pepparkakshus genom åren, säger Torsten Strand.I lotteriet återfanns även Risingekakan, eller Risingebröd som det också kallas.- Det är vetebrödsdeg och lingonsylt, berättar Ylva Mölder. Varje år bidrar hon med sina goda bakverk till den här dagen.Kåserier med Birger
Hela året har haft temat kläder på Hembygdsgården. Till kåseriet valde Birger Persson att prata om hur man klädde sig för festligheter förr. Han hade många fina avsnitt ur historiens gång där mycket handlade om giftermålet.- Det finns väl dokumenterat precis hur man skulle klä sig vid olika högtider. När man åkte till stan för att köpa sig begåvning, då handla man sina kläder till bröllopet, berättar Birger Persson i sitt kåseri.Åhörarna fick en grundlig lektion i hur ett bondbröllop såg ut förr i tiden. - Till lysningen skulle bruden skaffa klut. Det var socker och kanelbitar som serverades på ett fat till de som kom till kyrkan. Kanske var det för att blidka de som kom på lysningen så ingen protesterade mot giftermålet, berättar han.- Och Risingekakan som skulle finnas på middagen, den tros vara en avart av Vallonernas tartel.Pyssel i Prästgården
Även Prästgården stod öppen för pysselsugna. Här kunde man göra sig en krans till dörren, halmslöjd eller hjälpa till att stöpa ljus.- Vi ska på middag hos farmor Gerd i morgon och provsmaka lite julmat. Hon ska få kransen i adventspresent, berättar Elsa och Lena Svensson.I nästa rum är det halmslöjd som gäller och ljusen stöptes på löpande band.- Det här är lite mer för att prova på och ljusen säljer vi sen. Men ett och annat grenljus kan vi allt göra för att visa hur det går till, förklarar Viveka Johansson.Till sin hjälp har hon Gunilla Liljeqwist, Iris Pettersson och Berit Dahl. - Förr fick man dra i ljusen för att få dem raka. Men på modernare tid sätter man en mutter längst ner på veken. Då blir de fina ändå, säger Viveka Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om