Fler minnen i ny Risingekrönika

Ack. Östra Göthland och Finsponga Län, Ack, du är en krona för andra, Inom dina gränsor bo redlige män, Hwem wågar sig mot dig att klandra? Du Risinge, socken med frihet och dygd, Ack, du är min hemort och fädernes bygd, Der jag hit till werlden är födder.

RISINGE/ FINSPÅNG2011-12-06 05:00

Så börjar Risingevisan, och Risinge hembygdsförenings årsskrift 2011. Ännu ett år har gått i hembygdsföreningens historia. Året började med Jul i hembygdsgården, där Birger Persson höll ett historiskt kåseri. I februari hölls årsmöte och Fredrik Blomberg valdes till ordförande. I maj fick hembygdsföreningen Finspångs Rotaryklubbs kulturstipendium.

14 öre kilot

I årsskriften får man ta del av några hembygdsvänners historier. En av dom är Inger Lundin som berättar om Axel Karlssons speceriaffär, som också kallades "Lilla affären". Där började Inger arbeta som 14-åring 1947. Jäst, socker och andra livsmedel såldes på lösvikt och vissa varor var ransonerade. Jäst i lösvikt för 14 öre minns Inger särskilt väl. Strösocker för 63 öre kilot, och Toy tuggummi sju öre för tre bitar, känns långt från dagens priser. Lönen var också lite annorlunda mot idag, 40 kronor i månaden, och en biobiljett 50 öre.

Bergristningarna på Nyhem har avslöjat lite Finspångshistoria. Det fanns en tradition att gå upp på Namnberget vid Nyhemstorpet och rista in sina namn. I början på 1900-talet fanns här bara Nyhemstorpet, och några fler hus längs järnvägen. Från 1920-talet blev området ovanför Sjömansbacken ett fritidsområde. Då fanns där en fotbollsplan, skjutbana, skyttepaviljong och Allans damm för skridskoåkning. Namnet på dammen kom från Allan Hultberg som utvandrade 1926. På 1930-talet började Metallverkens och järnvägens personal bebygga området. Då flyttades skjutbanan och skyttepaviljongen revs. Men namnen på berget syns än idag. Hur det startade är lite av en gåta idag.

Minnen med Nilsove

Nilsove Magnusson har med idrottsminnen på några sidor. Bandy- och fotbollsdomaren Arne "Fiskarn" Andersson verkar ha ristat in sig i Nilsoves minne. "Han hade ett kamratligt uppträdande som kombinerades med pondus och glimten i ögat", skriver Nilsove om "Fiskarn". Yngve "Burra" Eklund är en bandykämpe som enligt Nilsove inte var beredd att lägga sina skridskor på hyllan. Några som däremot lade skridskorna i Lotorpsån, satte stopp för "Burras" karriär.

pernilla.andersson@folkbladet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om