Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spindeln i konstnätet - Mannen med många järn i elden

Konstnären Per Josefsson känns lite som en doldis i Finspång. Detta trots att han likt sina ?åttafotingar? har ett finger, eller ben, med i spelet på de flesta konstevenemang som händer i trakten.

RIPPESTORP2011-10-25 17:01

Per Josefsson växte upp i Norrköping men har bott i Rippestorp, mellan Finspång och Rejmyre sedan 1980.

- Jag och min fru letade efter ett hus där jag kunde ha både ateljé och bostad, berättar han.

Vackert beläget vid en sjö ligger huset där Pers konstnärskap får liv.

- Jag smider i järn, arbetar i trä, målar både akvarell och olja, samt tecknar. Konstnärsyrket innehåller alla de bitarna.

Målat hela livet

Redan som barn målade och ritade han mycket.

- Sedan gick jag konstfackskolan i Stockholm, en grundutbildning där jag blev silversmed och industriformgivare.

Både målningar, emaljkonstverk, smycken och hans åttafotade figurer, eller avatarer syns lite överallt hemma hos Per.

- Min bildvärld kretsar kring naturen och vardagen. Tankar om att flyga av lycka och falla av sorg. Människan instängd i ett schakt eller svävande i oändligheten. Tecken och symboler, fragment och ting, nedtecknade i ett försök till ordnat kaos. Skulpturerna är ett utsnitt från bildvärlden och får eget liv.

Just nu är Per aktuell med Höstrusket, en konstrunda som går av stapeln den femte november.

- Då har jag öppet här hemma i min ateljé. Andra konstnärer från Finspång, Norrköping, Kalbo och Katrineholm deltar också. Det kommer nog bli mycket folk, det brukar bli det.

Ett annat projekt han arbetar med är Mötesplats 2014 i Rejmyre.

- Tanken är att det ska bli ett hantverkshus med ateljéer, verkstäder och studielokaler där. Det tar tid, men jag hoppas att vi kan ro i land det någon gång i framtiden. Det är en viktig del i konstnärskapet att delta i det kulturpolitiska. Jag har jobbat så i alla år, berättar han.

Olika delar av konsten

För stadsmuséet i Norrköping gör Per smycken av hällristningarna i området.

- Det är fria tolkningar av motiven. Man ska kunna se vilken ristning det är, jag har även gjort hällristningar på fasader i Norrköping. Då lekte jag lite med tanken på vad bilderna kunde berätta om den tiden.

I hans konstverk kan man ana platsen, eller objektet som inspirerat honom. Men det är ändå en fri tolkning som han gör. På hans bilder syns både naturbilder och porträtt.

- Att vara konstnär handlar om att kunna uttrycka sig utan ord. Eller i alla fall det gjorde det, idag blir det mer och mer texter inom konsten också, säger Per Josefsson.

Per Josefssons konstprojekt- ett urvalKonstnärlig konsult i projektet Mötesplats Rejmyre 2014. Höstrusk runt Rejmyre, konstrunda.Konstnärlig ledare för Skådebanan 100 år, ?En kvadratmeter konst" 2010.Arrangerar utställningar i Engelska Magasinet i Rejmyre.Utställningsproducent, Liv och Arbete i Konsten, Arbetets Museum 2008 .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om