Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spontanspelning på stämman

Folkmusiken och solskenet flödade vid söndagens spelstämma på Hembygdsberget i Ringarum. Bland annat med hjälp av ungdomar från Kulturskolan i Norrköping, som kom med en stor grupp spelsugna elever.

Spontana spelmansgrupper bildades vid Ringarums spelstämma. Som här vid en ladugårdsvägg, där från vänster Anne-Marie Ericson, Yvonne Eriksson och Clas Lind klämmer i med Kumlapolska. Längst bort lyssnar Rolf Eriksson till grannlåten.Foto: Titti Olovsson

Spontana spelmansgrupper bildades vid Ringarums spelstämma. Som här vid en ladugårdsvägg, där från vänster Anne-Marie Ericson, Yvonne Eriksson och Clas Lind klämmer i med Kumlapolska. Längst bort lyssnar Rolf Eriksson till grannlåten.Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

RINGARUM2011-06-13 03:00

- Det är precis som det ska vara på en bra spelstämma. Underbart väder och många spelemän som spontant bildar olika små grupper runt om i "buskarna", sa Torsten Magnusson, ordförande i Ringarums Hembygdsförening, som arrangerade speldagen tillsammans med Hemgårdens folkdanslag från Norrköping.

Två positiva tecken i år var att det var fler spelmän på plats, och att Kulturskolans elever från Norrköping visade att det finns återväxt även inom den här musikgenren.

Trevlig stämma
Något som läraren Maria Jansson från Kulturskolan kommenterade så här:

- Vi kom hit med tio elever och två ledare och vi heter Folkmusikgruppen och kommer från Kulturskolan. Att åka ut på sådana här spelstämmor är ju det vi är till för, menar hon. Och den här stämman här i Ringarum var väldigt trevlig att delta i.

- Vi står för den unga generationens deltagare idag och det känns ju väldigt positivt, framhöll Maria Jansson. Inte minst när våra elever slår sig ihop med de äldre spelemännen och bildar nya konstellationer över generationsgränserna. Då känns det väldigt bra.

Den som inledde spelandet var Clas Lind från Norrköping, som helt enkelt hoppade upp på en sten och började spela på sin fiol. Strax efter hade han ett 20-tal musikanter runt omkring sig, som fyllde på med musik.

- Det är ju det som är så kul med spelmansstämmor, att man träffar nya musikanter som man kanske inte ens sett förut och som man förenas med i det gemensamma spelandet, sa Clas Lind som själv gick bort till en ladugård och fortsatte spela tillsammans med några av de andra musikanterna.

Inga trumpetare
En annan av musikanterna var Per Rosenqvist, som också gladde sig åt det stora intresset för stämman:

- Roligt att det kommer så många spelemän till den här stämman. Det enda jag saknar är trumpetare, som varit med förr, men de kanske kommer tillbaka så småningom.

En viktig roll i spelstämma hade också Bengt Åbring med sin gamla Grålle-traktor:

- Många av spelemännen är äldre och bär på instrument, så därför skjutsar jag dem på vagnen efter Grållen fram och tillbaka till parkeringsplatsen. Så att de kan ge järnet på själva spelandet och inte blir trötta enbart av promenaden i backen upp till spelstämman.

Däremot var Hemgårdens folkdansare från Norrköping med och höjde stämningen med sitt dansande, till tonerna polskor, schottis och mycket annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om