Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ringarum levde upp

Baljadagen kallas den numera, den årliga marknadsdagen i Ringarum. I lördags var det dags igen. Fullt med folk var det då, bland alla stånden och attraktionerna i det lilla samhällets centrum.

Och kyrkan ligger, i vanlig ordning, mitt i byn.

Och kyrkan ligger, i vanlig ordning, mitt i byn.

Foto: Niclas Sandberg

RINGARUM2013-07-29 06:00

Det mesta fanns i vanlig ordning att köpa, och på scenen avlöste underhållarna varandra – Kurt Spjut, Briljant Band och så lite olika lokala talanger.

Den som ville ta en titt på Grållemuseet – alltså för den gamla traktorn – kunde rentav åka Grålletaxi dit sittandes på släpvagnen till en äkta gammal Grålle. Så är Ringarum också hela den svenska Grållerörelsens födelseort.

Gamla stationen

Framför den forna järnvägsstationen – för den smalspåriga järnvägen mellan Norrköping och Valdemarsvik, nedlagd 1966 – vimlade det av folk.

Många av barnen var fantasifullt målade i ansiktet. Andra var krönta med smala ballonger, som Mister Goran (Nordfeldt) snirklat ihop till djurmotiv.

– Jag vill ha en fjäril, säger en liten flicka.

Det går förstås hur bra som helst. Mister Goran har ju lovat, att han kan göra ”nästan alla djur”.

Säg då något djur, som du inte klarar!

– Tja-a... kameleonten, kanske...

Varför Baljadagen?

Och varför heter det Baljadagen? Jo, det är efter föreningen som sedan några år anordnar det hela. Baljaföreningen, heter den ju. Men då blir förstås frågan, varför föreningen heter så.

– På 1700-talet gick sjön Strolången ända upp till kyrkan. Ringarum låg som i en balja, förklarar Ann-Mari Eliasson för oss.

Innan Baljaföreningen tog över var det alltid på en söndag, som marknadsdagen hölls.

– Men sedan började vi med pubafton också. Och då måste det ju vara på en lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om