Talmannen tar en kampanj

Andreas Norlén rör sig som en fisk i vattnet i Almedalen.




Många ville tala med Andreas Norlén i riksdagens monter. Många handskakningar och selfies blev det också.

Många ville tala med Andreas Norlén i riksdagens monter. Många handskakningar och selfies blev det också.

Foto:

Riksdagen2019-07-05 14:00

Jag fick en pratstund med honom i den monter som riksdagen hyr under några dagar av den pågående politikerveckan. Andreas Norlén har en hel del officiella uppgifter under veckan. Bland annat höll han öppningstalet i söndags då veckan officiellt drog igång. I sitt anförande knöt han an till det demokratijubileum som just nu pågår med anledning av att det är hundra år sedan den allmänna och lika rösträtten infördes i Sverige. Jubileet inleddes 2018 - då det var 100 år sedan riksdagen fattade det historiska beslutet - och pågår fram till 2022 - då det har gått hundra år sedan de första helt demokratiskt valda riksdagsledamöterna tog plats efter valet 1921.

Talmannen anknöt till "arvet efter 1918" i sitt anförande: "Då valde Sverige väg. Demokratins väg. Jämställdhetens väg. Kompromissernas väg. Låt oss gemensamt hålla det arvet levande idag och föra det vidare till kommande generationer."

Riksdagen har tagit fram en utställning på temat hundra år av demokrati. Utställningen befinner sig lämpligt nog just nu på museet i Visby. Andreas Norlén invigde utställningen i början av veckan.

Andreas Norlén är ledig från uppdraget som riksdagsledamot för Moderaterna i Östergötland. Under sin partipolitiska tid - 2006 - 2018 - gjorde han sig känd som en utåtriktad och kampanjglad politiker som ofta och gärna for runt på möten och sammankomster. Som talman deltar han inte alls i partipolitiken. Men det går ju att kampanja på andra sätt.

Nu kampanjar Andreas Norlén för demokrati.

– Det ligger nog mycket i det. Jag vill gärna vara ute bland folk, jag gillar att framträda, att tala, diskutera, lyssna och att argumentera. Som talman kan jag använda min utåtriktade lust genom att vara ute i demokratins och riksdagens tjänst. Den utdragna regeringsbildningen efter förra valet har mycket påtagligt bidragit till ett ökat intresse för hur riksdagen, regeringen och demokratin fungerar, sa Andreas Norlén till mig.

Jag frågade honom hur dagens riksdag står sig i ett historiskt perspektiv?

– Medborgarnas förtroende för demokratins institutioner är relativt stort. Lärdomarna från historien är tydliga om vad som kan hända när medborgarna vänder ryggen åt viktiga samhällsinstitutioner. Sverige är ju i hög utsträckning en partidemokrati. Därför har vi alla - talmän, riksdagsledamöter och partierna - ett stort gemensamt ansvar för att vårda och föra oss förtjänta av människors förtroende, svarade Andreas Norlén.

Nu väntar snart semester under några veckor.

– Familjen kommer att vara en hel del i Norrköpingstrakten i sommar. Vi trivs väldigt bra som Norrköpingsbor, sa Andreas och gick iväg för att svara på frågor från medborgare som kommit in i montern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om