De nya föreskrifterna och allmänna råden om tillfälliga smittskyddsåtgärder ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av covid-19. De kompletterar bestämmelserna i den nya lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen som trädde i kraft den 1 juli.
En viktig åtgärd är att undvika trängsel. Enligt Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter bör besökare hålla minst en meters avstånd till andra sällskap på ett serveringsställe. Det var och ens ansvar att hålla det avstånd som behövs, säger man från myndighetens sida.
– Att hålla avstånd är en viktig smittskyddsåtgärd. Det blir extra viktigt när personer vistas i lokaler med människor som de normalt inte träffar. Därför innehåller föreskriften regeln om en meter mellan sällskap på serveringsställen, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.
Av föreskrifterna framgår bland annat att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk, att serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller handsprit, att de ska markera avstånd på golvet och att man ska använda alternativa lösningar till köer, som nummerlappssystem.
I början av mars slog Ölstugan Gull-Olle upp dörrarna lokalen på Trädgårdsgatan. Efter en ganska tuff vår har gästerna hittat tillbaka.
– I början var det tufft, men nu vågar folk gå ut. Så vi har haft det skapligt, säger delägaren Joakim Strömberg.
Håller folk avstånd då?
– Ja, det är rätt lätt. Vi har brett mellan borden både ute och inne och de flesta sköter det själva. Så det är inte så svårt.
Att en-meters-regeln nu införs är kanske därför inget som behövs för att få gästerna att hålla distans på Gull-Olle.
– Det är väl någon gång som vi fått säga till en gäst att hålla avstånd, eller gäster som sagt till. Men det har inte varit några större problem, säger Joakim Strömberg.
Numera kan kommunerna stänga ned restauranger som inte följer föreskrifterna, beslut som tidigare låg på regionernas smittskydd. En annan åtgärd kommunerna kan vidta är att ge ett föreläggande som säger att man inte får ha öppet efter klockan 23.
– Problem har framför allt uppstått efter klockan 23, då man har slutat äta och i stället dricker. Det är svårt för restaurangerna att få gästerna att ta ansvar då, menar Bitte Bråstad.
Joakim Strömberg instämmer:
– Ja, en del tappar lite omdöme då.