Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gull-Olle välkomnar alla med flera sorters öl

Med 20 sorters fatöl, en matmeny för alla plånböcker och en Norrköpingsanknuten inredning, välkomnar Ölstugan Gull-Olle alla.

Lena Jansson, Olle Johansson och Joakim Strömberg har haft öppet i lite mer en än vecka nu.

Lena Jansson, Olle Johansson och Joakim Strömberg har haft öppet i lite mer en än vecka nu.

Foto: Carolina Nilsson

Restaurang2020-03-05 16:00

– Jag har serverat allt från 75-åringar till 20-åringar. Alla är välkomna, så länge man är snäll och sköter sig!, säger Lena Jansson knappt en vecka efter premiären.

Idén om en ölhall har funnits där länge. Hon och maken Johan har besökt "ölmeckat" Prag mer än tio gånger och där föddes ett frö till att starta något liknande i Norrköping. 

– I alla fall hos Johan. Jag har mest tänkt att det vore en "kul grej", säger Lena, som nu är den av makarna som faktiskt jobbar med nysatsningen:

– Johan jobbar kvar på Louis de Geer som artistbokare. Men han kommer ofta hit efter jobbet, och rycker in och jobbar.

Själv har hon just lämnat tjänsten som brevbärare efter 17 år. Nu har hon hand om personal och gör det mesta: tar beställningar, serverar och diskar.

Den andra hälften av ägarduon är Joakim Strömberg och Lisso Saikkonen. Joakim är välkänd inom restaurang- och kroglivet i Norrköping från Durkslaget,  Munken och senast Broadway. På Gull-Olle fixar han käket. 

– Vi vill ha en hållbar matlagning och inte ha så mycket i lager. Så vi får så lite svinn som möjligt. Jocke fixar menyn, han kan det där, säger Lena och berättar att menyn består av allt från kroppkakor till fish 'n chips, risotto och "flatbread". 

Det som inte finns på menyn är hamburgare.

– Det är så överrepresenterat. Och så är det onödigt att konkurrera med dem, säger Lena, och pekar snett över gatan bort mot hamburgerhaket, och skrattar lite.

De två paren lärde känna varandra för tolv år sedan då Johan höll i musikquiz på Munken. Snart blev det en samlingsplats för dem och kompisarna.

– Vi var många som träffades där och umgicks efter jobbet. Vi vill att det här ska bli lite samma sak, en "vuxen fritidsgård" dit man kan gå efter jobbet, ta en öl och köpa en bit mat utan att bli skinnad, säger Lena.

Ölmenyn består av 20 olika öl på tapp, där minst en sort byts ut varje vecka. För den som vill går det även att beställa en "stor stark". Eller vin med för den delen.

– Vi vill att alla ska känna sig välkomna. Från de som vill beställa en stor stark, till ölnördar som vill ha en "citra" eller någon annan sort som vi får leta upp, förklarar Lena.

Inredningen går i industri med grönt, trä och rost, och ett av rummen har inretts som en spårvagn, med flera detaljer från Spårvägsmuseet. Däribland stolar och skyltar.

– De har verkligen hjälpt till. Vi har bland annat fått låna stolarna, säger Lena.

Karta: Ölstugan Gull-Olle
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!