Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inspektörer ska hjälpa till att minska trängsel

Nu ska kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer hjälpa krögare att följa riklinjerna.

Trängseln måste minska på uteserveringar och restauranger.

Trängseln måste minska på uteserveringar och restauranger.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Restaurang & catering2020-04-17 15:55

Solen börjar titta fram och värmer gott. Uteserveringarna öppnar en efter en och efter veckor i frivillig, eller ofrivillig, karantän kan umgängesbehovet verkligen börja kittla. Lägg därtill Folkhälsomyndighetens siffror över antalet smittade och döda, som verkar plana ut, och motivet och orken att fortsätta att hålla i den sociala distanseringen kan börja svaja. 

Det är dock nu alla måste förtsätta ta sitt ansvar, och fortsätta hålla distans, för att inte kurvan ska dra iväg uppåt igen. Något som stadsepidemiolog Anders Tegnell underströk på en presskonferens i mitten av veckan:

– Mycket hänger på att vi fortsätter att agera som vi gjort. Anledningen att vi hamnat här är allas våra gemensamma ansträngningar att hålla distans till varandra.

För att hjälpa restaurangägare och krögare i Norrköping att göra rätt, och för att minska riskerna för smittspridning, ska de nu påminnas om de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten tog fram den 24 mars. Det handlar bland annat om att man ska förebygga trängsel och att servering endast får ske vid sittande bord. Enligt Maria Sayeler, ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden, har kommunen fått in många klagomål från medborgare som anser att det är för mycket trängsel på uteserveringar i stan. 

– Det är många som hört av sig som sett packade uteserveringar, säger hon.

I Linköping har man sedan tidigare använt sig av ett upphandlat vaktbolag, som går runt och ser till att myndigheternas riktlinjer följs. I Norrköping är det i stället miljö- och hälsoskyddsinspektörerna som kommer att utföra arbetet.

– Vi kommer att komma med enkla åtgärder som att sätta upp en skärm, ta bort ett bord här och glesa ut mellan borden där. Så det är inte fråga om jättestora förändringar, säger Maria Sayeler.

Om krögarna inte vidtar åtgärder, har kommunen dock ingen laglig rätt att besluta om att stänga ned verksamheten.

– Åtgärdas inte avvikelserna så kommer vi att behöva rapportera detta vidare till smittskyddsläkarna som sedan efter samråd med oss kan fatta beslut om att stänga verksamheten, säger Magdalena Öberg, enhetschef livsmedel.

Men även om det är krögarna som har det främsta ansvaret att se till att riktlinjerna följs, har var och en ett ansvar att följa dem, menar Maria Sayeler:

– Sveriges väg framåt är att inte ha förbud, men om vi inte tar ett gemensamt ansvar, så kommer det att komma förbud framöver. Och det vill nog ingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!