Förseningar av tåg har varit en källa till förargelse och diskussioner bland resenärer och debattörer under några år nu. Bristande underhåll och andra orsaker (till exempel spårspring) är några orsaker som nämnts och SJ och Trafikverket har med jämna mellanrum fått kritik för förseningarna samt hur man kommunicerat till resenärer som hamnat i trångmål.
När Trafikverket summerar siffrorna för 2017 kan man dock konstatera att punktligheten STM(5) (Se faktaruta) har ökat något under 2017 då den hamnade på 90,3 procent för riket. Det är en liten, men dock, ökning från 2016 då den låg på 90,1 procent.
− Nu ser vi positiva effekter av vårt riktade underhållsarbete, där vi har satsat på att åtgärda delar i järnvägssystemet som är särskilt störningskänsliga. Öppnandet av Citybanan i Stockholm under 2017 har också gjort att järnvägen är mindre sårbar för oförutsedda störningar. De kommande åren kommer järnvägen att rustas upp, moderniseras och byggas ut, säger Ann-Sofi Granberg, biträdande chef på Trafikledning på Trafikverket och ordförande för branschsamarbetet Tillsammans för tåg i tid (TTT) i ett pressmeddelande.
Siffrorna för Norrköping har varierat över året men här har punktligheten snarast minskat i slutet av 2017: i november var siffran 91,3 procent men den hade i december sjunkit till 88,6 procent, allt enligt Trafikverkets egen statistik. Om man jämför med 2015 är det i alla fall en förbättring, decembersiffran då var 86,9 procent punktlighet.
Av någon orsak har Linköping färre förseningar – för november 2017 är siffran 92 procent medan den i december fallit till 89,5.
Orsakerna till förbättringen i riket vad gäller både persontåg och godståg är enligt Trafikverket att man lyckats minska störningar på grund av brister i infrastrukturen. Man nämner också att samarbetet mellan de olika aktörerna varit bättre när det gäller till exempel att förbereda sig inför kommande extremt väder, stormar och dylikt. Sedan 2013 har Trafikverket tillsammans med branschen i övrigt drivit "Tillsammans för tåg i tid" (TTT) för att minska antalet förseningar. Där har man identifierat åtta områden som tillsammans står för 80 procent av förseningarna: bland annat handlar det om infrastrukturen, avgångstider och fordonsfel.