– Det kan man lugnt påstå, eftersom Pehr Hörberg totalt målade hela 87 altartavlor, varav 57 inom Östergötlands län och en av dem finns här i Skärkinds kyrka, berättade förre apotekaren Leif V Eriksson.
Att Leif V Eriksson sedan var utklädd till Pehr Hörberg, som levde 1746 till 1816, gjorde förstås sitt till för att den fulltaliga publiken i Skärkinds församlingshem, kunde leva sig in i hans föredrag om konstnären, målaren och spelemannen Pehr Hörberg.
Och det är inte första gången du gestaltar Pehr Hörberg?
– Nej, jag firar för min del 40-årsjubileum i år med rollen som Pehr Hörberg, eftersom jag första gången spelade honom vid det krönikespel som Finspångs kommun satte upp 1980, när kommunen fyllde 400 år.
– Sedan dess har jag fortsatt då och då att spela Pehr Hörberg i den lilla teaterkarriär jag haft. Bland annat spelade jag Pehr Hörberg i Ulf Folkessons skådespel om Hörbergs liv, ett skådespel vi framförde i Risinge prästgård i Finspång.
Och så har det blivit en del föredrag om Pehr Hörberg?
– Ja, och jag kan berätta att innehållet i det här föredraget, har jag dels hämtat från Ulf Folkessons skådespeltext och dels från Pehr Hörbergs egen levnadsbeskrivning, som han själv gav ut 1791 under namnet "Min lefvernes beskrifning".
Efter föredraget fortsatte alla att gå in i Skärkinds kyrka och titta på Pehr Hörbergs altartavla, som i början av 1900-talet flyttades från väggen över altaret och istället upp till ena läktaren.