- Rasen är inte godkänd i Sverige än. Det finns bara ungefär mellan 50-70 katter i hela landet tror jag, berättar Helena.
Hon driver Kittenbergs katteri och har fött upp katter sedan 1990. Men i början var det små trubbnosiga Perserkatter som katteriet inriktade sig på.
- Min första Selkirk Rex hane köpte jag 2006, och jag har haft sex kullar sedan dess. På grund av att rasen ännu är väldigt liten så finns ett avelsprogram. Det innebär att man parar med perser, exotic och brittiska korthårskatter, för att utöka rasen.
Alltid gillat djur
Djurintresset har funnits hos Helena sedan barndomen. Redan då hade familjen katter.
- Det var två vanliga bondkatter. En uppfödare vi kände trodde det kunde vara raskatt i dem, så vi ställde ut på utställning. På den tiden kunde man ställa ut "icke rasrena" katter. Det väckte mitt intresse för raskatter och jag köpte min första dagen efter jag flyttat hemifrån.
Den lockiga pälsen är det som Helena fastnade för först. Att sedan rasen är lugn och sansad plussade på intresset.
"Lockande" päls
- Det finns både korthår - och långhåriga Selkirk Rex. Pälsen ska vara tjock, mjuk och lockig. En Selkirk kan ha ett eller två anlag för lockighet och detta påverkar både pälsens utseende och typen.
- Jag ska på utställning snart, rasen är såpass ovanlig så måste man lägga tid på att marknadsföra rasen. Folk vet knappt om att den finns. Men det hoppas jag det ska kunna bli ändring på, säger Helena Ringdahl.