Utställningen, som pågår till 11 augusti, handlar om broderi och minnen och under hela perioden finns det möjlighet för besökarna att prova enklare luffarslöjd.
– Östergötlands museum är stängt nu och då vill vi synas i hela länet. Vi fokuserar på att komma utanför Norrköping och Linköping. Vi kan i dagsläget erbjuda tre utställningar och två av dessa visar vi i Rejmyre, berättar Maria Nordeman, pedagog och turnéansvarig för vandringsutställningarna.
Minnestrådar är samlingsnamnet för utställningen.
– Namnet är passande eftersom vi har både en broderiutställning och ”En kommer ihåg”, som handlar om gamla människor som minns, säger Maria Nordeman.
Emma Friberg är museipedagog och producent för den sistnämnda utställningen.
– ”En kommer ihåg” är ett projekt som jag drog igång med en kollega. Jag tyckte att det saknades kultur för äldre som bor på äldreboende och inte kan ta sig till olika kulturarrangemang. Därför har jag haft utställningen på äldreboenden, säger Emma Friberg.
Hon påpekar att den är uppbyggd kring fem teman: ”skola”, ”skräck och rädsla”, ”mitt i livet”, ”glädje” och ”nytt, nytt, nytt”.
– Det här projektet är speciellt för mig och det jag är mest stolt över i mitt yrkesliv. Den är utformad så att äldre personer ska hitta igenkänningssaker, betonar Emma Friberg.
Broderiutställningen bygger på en bok. Det är broderier från 1950- och -60-talen och nya broderier från Östergötlands läns hemslöjd.
– Originalen sitter inramade, sedan har de tolkats i modern tappning. Det har blivit en vandringsutställning som varit runt på flera ställen. Tanken är att man ska bli inspirerad och gå hem och brodera själv, betonar Maria Nordeman.
Under några tillfällen under sommaren kommer det dessutom att hållas workshops inom luffarslöjd med trådkonstnären Anette Nilson, återbruk i papper och textil med Östergötlands museums pedagoger samt möjlighet att skulptera och brodera med lokala konstnärerna Olav Lunde och Isabelle Nilsson.
– När det gäller luffarslöjd har vi tänkt på den lokala kopplingen till de luffare som fanns i Rejmyre förr i tiden. Vi vill att folk ska komma hit, minnas och komma ihåg. Kul att Olav Lunde och Isabelle Nilsson gör något tillsammans. Han jobbar med metall och hon broderar. Sedan har vi trådkonstnärinnan Anette Nilson, som jobbar med avancerad luffarslöjd, säger Annelie Egelin Tärning, kultursamordnare i Finspångs kommun.
Minnestrådar är ett samarbete mellan Finspångs kommun, Östergötlands museum, hemslöjden i Östergötland och Folkuniversitetet.